Пред дома на културата “Борис Христов" в Пловдив се проведе протестна културни дейци. Събирайки се днес, те искаха да изразят недоволството си от недооценения им труд и недостойното им заплащане, предаде репортер на "Фокус'.

Протестът започна със символично поставяне на бели лентички в подкрепа на културата. Десетки се събраха, за да изразят тревогите си, свързани с културните институции.

"Смятаме, че не е достойно това, което се получава с културата. Не сме  малобройни, че да се постъпва по този начин. Не е честно да се живее по този начин. Артистите правят достойни неща и смятам, че трудът ни трябва да бъде възнаграден подобаващо и не трябва да бъдем унижавани по този начин", каза гражданка от протеста.

Повечето от събралите се хора бяха част от Пловдивската опера, които изразиха мнение, че вече е нужно тя да има дом и желаят да им бъде обърнато внимание. 

Темата за ниското заплащане в сектора бе също засегната. Творците го определиха като унизително и пожелаха най-малко 25%-30% увеличение на заплатите им.

"Уважавам всеки труд, но не може една жена, която чисти, да взима повече пари от един театрал. Ситуацията мигновено трябва да се промени", сподели пред камерата ни протестираща. 

Мариана Хаджийкска, която е представител на хора на операта, каза пред журналисти, че представителите на градската управа трябва да бъдат сред хората, за да разберат какво ги вълнува и защо са навън.

От своя страна Борис Кучков заяви, че Пловдивската опера винаги изпълнява представленията си пред пълни зали и има огромната подкрепа на публиката, но за съжаление липсва отношението от политиците, които не могат да разберат потребностите на един артист.

Той сподели, че процесът е труден, но творците виждат неразбирането на темата и неглижирането на самата култура. 

"Изработваме си всеки лев честно и тенденцията за намаляване на бюджета и закриване на културните институции е като рязане на живо месо. Не може да разрушават нещо, което не са построили", допълни той.

Други творци бяха на мнение, че трябва да бъде променен начинът, по който се разпределят средствата в системата и да бъде актуализирана методиката, която не е променяна от 2016 година.

"През 2017 година 20 лева цена на билета е едно, а сега 20 цена на билет е нищо".