Държавните обвинители излязоха пред сградата на Прокуратурата в Кюстендил в червените си тоги, в които пледират в съдебните зали, предаде репортер на "Фокус“. Прокурори от Окръжна прокуратура Кюстендил, Районна прокуратура Кюстендил, съдебни служители и от следствения отдел към Окръжна прокуратура остро осъдиха вчерашния опит за покушение срещу български магистрат, респективно срещу главния прокурор Иван  Гешев.

"Присъединяваме се към инициативата, подета от Асоциацията на прокурорите в България, по повод случилото се във вчерашния ден. Тук сме за да изразим нашата позиция, а именно, че остро осъждаме извършения опит за покушение спрямо български магистрат. Осъждаме го като недопустим и същевременно считаме, че това е посегателство не само срещу отделна личност, това е посегателство срещу институцията Прокуратура на Република България, както и срещу държавността“, заяви административният ръководител на Окръжна прокуратура – Кюстендил Камелия Стефанова.

По думите й е недопустимо в 21 век, в държава членка на ЕС, да ставаме свидетели на подобни новини. "Очакваме МВР в бърз порядък да предприеме нужните действия, за да разкрие както извършителите, така и поръчителите на безпрецедентното и дръзко посегателство, без аналог в нашата съвременна история“, допълни окръжният прокурор.  .

По думите на Административния ръководител на Окръжна прокуратура -Кюстендил Камелия Стефанова прокурорите, съдебните служители и колегите им от  следствения отдел към Окръжна прокуратура, въпреки случващото се ще продължат да изпълняват своите служебни задължения съобразно правомощията си в Конституцията на страната и Закона за съдебната власт.

Венцеслав ИЛЧЕВ