Протест под надслов "Вън мафията от здравеопазването" организира Фондация Даная. Демонстрацията ще се проведе в петък - 16 февруари, в 17:00 часа пред Министерския съвет. Протест ще има и в Пловдив пред Съдебната палата в същия ден и час.

 

"Свидетели сме на чудовищна деградация в системата на здравеопазването, а най-добрата спешна болница в България - Пирогов, се управлява от "лекари", които вместо да лекуват, искат да наказват с причиняване на болка родители и граждани, които искат подобряване на системата и търсят истината за смъртта на едно дете!", пишат организаторите.

"Търсят я, за да няма повече такива деца! Този протест трябва да бъде началото на края на мафията, превърнала здравеопазването ни в частен клуб за наказания. И на деца, и на медици!", допълват те.

В сряда майката на Даная Ани Стоянова призова за обществена подкрепа.

"Ние живеем в страната на мутрите. Лекари си позволяват да заплашват. С болка. И чакат ротацията. и адвокати стоят там и нахъсват. Вече не става въпрос за Даная. Вече става въпрос за всички ни. Става въпрос за децата ни, за тези живите, които са живи и са тук, за тях го направете, важно е!", призова тя.

15-годишната Даная, която страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна смърт през пролетта на 2023 г. По думите на майката на детето  тя е оставена без специализирано наблюдение и не ѝ е била предписана адекватна терапия.

След смъртта на Даная, Ани Стоянова създаде Фондация Даная, която се бори за реформа в здравеопазването.