11 отрязани 80-годишни бора изпочупиха заведения в софийското село Батулия. Каква е причината за вандалския акт?

Запис от охранителните камери на заведението показва, че в нощта на 16 септември човек с фенери, въоръжени с резачки, отрязват част от дърветата в района.

Стволовете падат върху заведението в близост и чупят стъклата. На сутринта собствениците намират семейния си бизнес под тонове дървен материал.

"Една мечта е съсипана за нула време. Абсолютно всичко беше покрито с дървесина. Не може да се мине отникъде. Беше много опасно. Пропаднали навесите, натрошени стъкла и керемиди – прост потресаваща гледка“, разказва пред bTV Мария Златкова-Коларова, дъщеря на собственика на заведението.

След като е отрязан, този 30-метров бор пада върху заведението, а краят му стига чак до началото на оградата.

"Това са огромни борове. Те са се стоварили върху двете сгради. Едната е напълно унищожена, а другата е с доста големи щети. Абсолютно непредизвикано. Не можем да кажем въобще откъде ни е дошло“, коментира случилото се и Светослав Златков, син на собственика ва заведението.

Според собствениците причината за вандалския акт не е незаконен добив на дървесина, а нещо друго.

"100% е напълно умишлено – с цел увреждане на сградите и инфраструктурата. Поводът и причината вече си ги знае, този който го е направил“, пояснява Светослав Златков.

"Най-вероятно е направено, за да се унищожи бизнеса ни. По бързата и фина работа на разрезите на дърветата си личи, че е човек, който се занимава с това нещо и не веднъж го е правил“, смята Мария Златкова-Коларова.

Отрязани са 11 дървета на 80-годишни бели борове, констатира и проверката на горско стопанство в Своге.

"Имаме съставен протокол, но ние сме дотук, ние нямаме правомощия, а и нямаме как да разследваме извършени престъпления, защото това за мен е престъпление, не е нарушение, не е незаконна сеч. Категоричен съм, че това не е извършено от служител на горското стопанство“, обяснява инж. Тошко Петков от ДГС "Своге“.