На мирен протест излязоха магистрати от Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Пред сградата на Съдебната палата в старата столица прокурори от Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура осъдиха строго терористичния акт срещу главния прокурор Иван Гешев. Те го определиха като опит за убийство не само на личността Иван Гешев, но и на институцията на главния прокурор.

"Имаме нападение срещу самата държава. Някои хора трябва да се замислят защо се стигна дотук. Защо в България има над 18 държавни регулаторни органа, които нямат членове? Защо нямаме нов Висш съдебен съвет? Защо нямаме главен инспектор на Инспектората, както и инспектори? Защо нямаме избран орган на управление на БНБ? Трябва да се замислим защо от две години нямаме редовно правителство. Това говори, че трите власти - съдебната, законодателната и изпълнителната не работят заедно. А трите власти са трите колони на държавата. Ако използвам метафора с трикрако столче, на което махнем единия му крак, то ще падне. Защо си мислят политиците, че когато се противопоставят институциите едни на други с политическо говорене и с оправдания на една от трите власти на държавата за собствен интерес, ще постигнат нещо? Това води единствено до нови избори. Но без тези власти в държавата се поражда чувство на безнаказаност", категоричен е Христо Христов, ръководител на Окръжната прокуратура в старата столица.

Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново, също изказа своята съпричастност към преживяното от Иван Гешев и неговото семейство.

"В този контекст всички внушения за конспирация са несъстоятелни и абсурдни. Осъждаме този грозен, брутален, терористичен акт, който освен, че е тежко умишлено престъпление, той е и опит за натиск върху съдебната власт", добави прокурор Недкова.

Дали ще има последващи протести, днес не стана ясно.

Луиза ТРАНЧЕВА