Арест за неправоспособния водач, причинил тежката катастрофа с двама загинали по пътя София - Варна поиска Окръжната прокуратура във Велико Търново. Това съобщиха от институцията, предаде кореспондент на "Фокус".

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново.

По предварителни данни,  около 03:40 часа на тази нощ,  на първокласен път I-4 (София – Варна), при км 165+800 е настъпило пътнотранспортно произшествие с участието на два автомобила – "Ауди", управлявано от 17-годишен неправоспособен водач, движещ се в посока Велико Търново и насрещно движещия се лек автомобил "Дачия", управляван от О. Г. – на 66 години с пътник С. Г. в него на 68 години.

В резултат на произшествието на място са починали водачът на лекия автомобил "Дачия“ и пътникът в него. Водачът на л.а. "Ауди“ е получил наранявания, откаран е за лечение в МОБАЛ – Велико Търново, без опасност за живота.

В хода на разследването са извършени неотложни следствени действия – оглед на местопроизшествие с участието на автоексперт, съдебен лекар и дежурен прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново. Разпитани са свидетели, назначени са експертизи. Водачът на л. а. "Ауди“ е тестван с техническо средство за употреба на алкохол, като резултатът е отрицателен. Взета е и кръвна проба, която е изпратена за лабораторно изследване за наличие на наркотични вещества.

След анализ и преценка на събраните на този етап доказателства е преценено от страна на наблюдаващия прокурор, че са налице достатъчно такива за привличане на водача на л.а. "Ауди“ като обвиняем за извършеното от него престъпление. Той ще носи отговорност за това, че не е контролирал непрекъснато превозното средство, което управлява, поради което е навлязъл в лентата за насрещно движение и предизвикал ПТП при което по непредпазливост е причинил смъртта на пътувалите в другия лек автомобил.

С постановление на наблюдаващия  прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново обвиняемият е задържан за срок до 48 часа и предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо него.

Действията по разследването продължават.