Водещ български производител на велосипеди и австрийски гигант учредиха общо дружество и закупиха 200 декара в Тракия икономическа зона. Инвестицията, която беше обявена по-рано тази година, има за цел да изгради една от най-големите мощности за производство на електрически велосипеди в Европа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Пловдив.

Започва реалната работа по инвестицията, като се очаква през първата половина на 2022 г. да стартира строителството. Държавата се ангажира да изгради съпътстваща публична инфраструктура, а министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер посети Пловдив, за да се запознае отблизо с проекта. На събитието присъстваха и кметът Здравко Димитров и зам.-кметът Стефан Стоянов.

"Нашата амбиция е да изградим велоалеи по всички новостроящи се булеварди, където това е възможно, защото този начин на транспорт ще допринесе за повишаване качеството на въздуха, както и за подобряване здравето и физическата активност на гражданите“, коментира кметът Здравко Димитров.

"Инвестицията е за над 80 млн. лв. и ще осигури над 1000 нови работни места за Пловдив и региона. Тя ще даде силен тласък на местната икономика и ще постави българския производител на челна позиция в нишата за производство на електрически велосипеди в ЕС. Очакванията са средствата да нараснат с привличането на доставчици и подизпълнители на двете компании, които да изградят свои бази около новия завод“, посочват от Общината.