Факултетът по природни науки и образование към Русенския университет "Ангел Кънчев“ отбелязва 30 години от създаването си. Сред гостите на честването бе и областният управител Драгомир Драганов. Той отличи декана на факултета проф. д-р Велизар Павлов със знака на Областната администрация. Отличието бе връчено за цялостния принос на проф. Павлов към развитието на висшето образование в региона. Припомняме, че това е най-големият факултет в Русенския университет. Към момента в него се обучават над 1000 студенти и докторанти. "За малко повече от четвърт век този факултет си спечели безспорен авторитет сред академичната общност в страната и има значим принос за утвърждаването на Русенския университет като водещ научен и образователен европейски център. Тук успешно се съчетават традициите, модерните образователни подходи и високите технологии. Убеден съм, че именно това е комбинацията, която гарантира повече висококвалифицирани млади хора с богата експертиза, които да генерират нови идеи в полза на развитието на страната ни. Уверен съм, че ще продължите с ентусиазъм и вдъхновение изграждането на една съвременна научна общност и сплотен екип“, каза в обръщението си Драганов към академичната общност, докторантите и студентите. Драганов пожела на членовете на катедрата нови академични успехи, а на нейните студенти успешна професионална реализация. Той подчерта още, че Областната администрация ще продължи да бъде сигурен партньор на факултета.

От своя страна проф. Павлов подчерта, че факултет вече три десетилетия пише достойна история. "Тук на едно място се срещат темперамент, смелост и оптимизъм“, допълни проф. Павлов и отбеляза изключително високата реализация на завършилите висшето учебно заведение. Той припомни и редица исторически факти, като посочи, че създаването на факултета е било сред важните стратегически крачки за превръщането на утвърждаването на университета като водещо учебно заведение в България.

Факултетът "Природни науки и образование“ е основан с решение № 413 на Министерския съвет на Република България от 11.10.1994 г. Факултетът обучава студенти и докторанти в 4 професионални направления:  Педагогика,

Педагогика на обучението по ..., Математика и Информатика и компютърни науки.

В структурата на факултета са включени 5 катедри: Педагогика; Български език, литература, изкуство и история; Математика; Приложна математика и статистика; Информатика и информационни технологии. Понастоящем във факултета работят 60 преподаватели, от които шестима професори и 26 доценти. 56 от преподавателите са с научна степен "доктор“. Факултетът активно сътрудничи с образователни, културни и финансови институции, училища, бизнес компании, софтуерни фирми, институтите на БАН и други университети в страната и чужбина. Поддържат се и двустранни отношения с повече от 60 университета и образователни институции от Германия, Румъния, Словения, Словакия, Унгария, Австрия, Украйна, Сърбия, Босна и Херцеговина, Италия, Молдова, Македония, Албания, Чехия, Черна гора, Полша, Испания, Турция, Белгия, Естония и др. Студентите имат възможност за посещение и обучение в много престижни европейски университети по различни програми, както и да участват в образователни и научни форуми у нас и в чужбина.

В рамките на тържественото събиране бе представена и книга, посветена на 30-годишнината. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички преподаватели, отдали живота си за развитието на факултета и висшето образование.

Сред гостите на събитието бяха още почетният ректор и председател на Общинския съвет академик Христо Белоев, заместник-кметът Енчо Енчев, както и редица представители на местната и държавната власт. Академик Белоев сподели, че факултетът се е доказал във времето и има с какво да се гордее, защото постигнатите резултати са големи и видими. Настоящият ректор Генчо Попов посочи, че факултетът се е превърнал в значим център на наука и образование в страната. Според него факултетът е изиграл важна роля в подготовката на стотици млади специалисти. Той връчи на декана на факултета плакет за изключителен принос за развитието на Русенския университет, както и ваучер за компютърна система, която да подпомогне авангардните изследвания. Заместник-кметът Енчо Енчев пък изказа огромното си уважение към труда на преподавателите. "Този значим повод е не само време за равносметка и поглед към миналото, но и за увереност към бъдещето. Факултетът се первърна във водещ академичен център в България“, каза заместник-кметът и също връчи почетен плакет на проф. Павлов от името на кмета Пенчо Милков.