Четири български учебни заведения получиха Европейската награда за иновативно обучение за 2023 година на успешно финализирани проекти по програма "Еразъм+". 

Церемонията се състоя днес в Габрово, а участниците от цялата страна бяха приветствани от кмета на община Габрово Таня Христова, областния управител Мария Башева, началника на РУО – Габрово Юлия Влаева и директора на националния център за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов.

"Сигурна съм, че наградите, които днес ни събират ще се увеличават и ще мотивират много български образователни институции – не само средни и професионални, но и детски градини и други сфери, където ще се възползват от възможностите на програмата Еразъм +, която Европа с всеки програмен период увеличава като мащаб и обхват - нещо изключително важно и ценно", каза Таня Христова по време на своето приветствие към участниците в церемонията.

Тя подчерта, че тези награди показват резултата и една малка част от усилията от това, което се случва не само в класната стая и работната среда, но и извън нея. Едновременно с това ни показват нещо много ценно, а именно как характерите на младите хора се развиват и обогатяват от срещите си с различни хора, съмишленици, споделянето на нови идеи и инициативи.

"Идеята на тези награди и на г-жа Габриел, като техен инициатор, е те да обхващат не само младите хора и преподавателите, но и цялото общество и да покаже колко важно е образованието и иновациите да вървят ръка за ръка", каза още кметът на Габрово и допълни "Силно вярвам, че след годината, която беше посветена на младите хора, сега по естествен път ще празнуваме с много инициативи с фокус и гордост българските образователни институции. С това ще докажем, че България и образователната среда са наистина конкурентно способни, отворени към възможностите за най-съвременни технологии, и разбира се похвати за образование и обучение".