Не биваше да се проваля днес извънредната сесия на Столичния общински съвет. Преди две седмици 31 души гласуваха скандалното решение за директно назначаване на членовете на бордовете на директори на 6-те най-големи общински търговски дружества. Трябваше да се проведат прозрачни конкурси за всяко едно дружество по отделно, за да може съответно с наредбите и законодателството да се извърши един подбор на професионалисти, които да сменят настоящите бордове и да заработят по модел, който Столичният общински съвет би трябвало да им зададе. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" общинският съветник от “Синя София" в СОС проф. Вили Лилков.

Той отбеляза, че изненадващо ден преди заседанието на СОС, което трябваше да утвърди началото на тази конкурсна, прозрачна, ясна и публична процедура, се внесе доклад, с който директно се предложи да се назначат всички членове на бордовете на тези дружества. Без конкурс бяха назначени хора, които никой не познаваше. На следващата сесия на СОС заедно с решението те възложиха и директно изпълнение на това решение и има резултат. В борда на “Топлофикация" - София са вписани трима души нови директори. Едно икономическо мнозинство назначава с партийно решение хора без конкурсна процедура, без ясни критерии, които да управляват активи за 3 млрд. лв в Столична община. Това е скандално", подчерта Вили Лилков.

“С това решение те погазиха и законите, и принципите, и някои морални положения и сега започват да се оправдават с това, че връщането на това решение от кмета на Столична община било незаконно, да бяха дошли в Общинския съвет да си го защитят. Назначението, което направиха общински съветници от икономическото мнозинство е незаконно. След провалената сесия днес, кметът е в правото си да обжалва решението пред съда. Общинският съвет е разфокусиран - от една страна външното влияние е силно, от друга страна икономическите интереси започват да преобладават", обясни проф. Вили Лилков.

Кой днес говори за проблемите на София? Говорим за голямата криза в управлението, за дребни въпроси и за нарушения на правилата. Никой не говори за проблемите на северните територии, никой не говори за презастрояването на София, как да направим общинската икономика по-ефективна. Ние от “Синя София" предложихме част от акциите на тези търговски дружества да започнат да се търгуват на Фондовата борса и  35% от тези акции да се предложат за закупуване на миноритарни собственици с цел да се привлече свеж ресурс в управлението на тези дружества. И второ, до 35% от назначенията в бордовете на директорите и в контролните органи да се извършва от миноритарните собственици извън Столичния общински съвет.  По този начин ще влязат директно заинтересовани хора и акционери, които да имат интерес да се управлява прозрачно общинската икономика, ще се намали корупцията и контролът ще нарасне многократно. Предлагаме политика на прозрачен избор на професионалисти, а не на партийни назначения. Анализи за състоянието на държавните и общински предприятия и търговски дружества показват, че те масово са на загуба. Там са основанията за голямата корупция и отклоняване на държавен ресурс, подчерта общинският съветник от “Синя София".

"Предлагаме колкото е възможно повече държавата и общините да се оттеглят от ролята на търговци. Обществените поръчки, в които попада огромен обществен ресурс и се краде са основанията за голямата корупция. В дружествата да се привлече частен капитал, обществени обекти да се  изграждат на принципа на публично-частното партньорство, да привличаме външен капитал, частен капитал. По този начин ще имаме завършени обекти и ще намалее рязко корупцията", коментира проф. Вили Лилков.

По думите му е необходим медиен натиск върху хората, които си позволяват да погазват законите и да се подиграват на софиянци. "Общественото мнение е необходимо да се размърда и да окаже натиск. Съдът да погледне сериозно на този въпрос и да върне решението в разрез на правилата. Три години България е в тежка политическа криза, три години правим избор след избор и резултатът е все по-лош и по-лош като качество на политиците, като качество на политическите партии и като атмосфера в парламента. Накъде отива България? Къде е политическото лидерство? Къде са интелигентните хора? Къде са отговорните политици? Кога най-после България ще вдигне глава и ще погледна напред? Кога ще се появят политици-визионери? В политиката трябва да влязат хора с обществен авторите, с кауза и с политическа воля. Стигнали сме пределът на нашето търпение от една страна и от друга страна - българската политика рие дъното. Дъното се вижда по разпадналите се партии в парламента. Решението го взима не кой да е, а СОС. Днес за съжаление нивото на общинския съвет е паднало на нивото на българския парламент", заключи проф. Вили Лилков.