Регионалната здравна инспекция – Смолян, организира инициативи с компетентното участие на изтъкнатия вирусолог проф. дмн. Радка Аргирова, във връзка с изпълнението на две Национални профилактични програми – за превенция на рака на шийката на матката и за контрол на ХИВ/СПИН, съобщиха от РЗИ - Смолян.

На организираната учитело-родителска срещана 4 октомври в СУ "Хр. Ботев“ – гр. Девин известната специалистка говори за новостите във ваксинологията, за надеждността на ваксините като специфична профилактика на инфекциозните болести, които понякога водят до сериозни усложнения, вкл. рак. Акцентът бе върху ваксината срещу рака на маточната шийка, причиняван от вирус - един от малкото причинители на онкологични заболявания, срещу които има ефективно средство за превенция – ваксината. Ракът на маточната шийка е сред най-често срещаните видове рак сред жените в световен мащаб. В България заболяемостта е над 18.0 на 100 хил. жени, с 5 пункта повече от тази за света за 2020г. Благодарение на високо ваксинално покритие, Швеция, Великобритания и Португалия, отчитат драстично намаление на случаите на рак на маточната шийка, а Австралия е на път да постигне елиминация на това заболяване към 2030 г.

Проф. Аргирова обясни в детайли безопасността и ефективността на ваксината, осигурена в рамките на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Тя се прилага двукратно, през 6 месеца и е безплатна за всички момичета от 10 до 13 г.

На следващия ден в Пампорово, в изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции проф. Радка Аргирова беше лектор на среща с участието на здравни специалисти - служители от РЗИ в Хасково, Кърджали и Смолян и медици от областта. Гости на форума бяха представители на МЗ.

Изявената вирусоложка представи актуална информация, засягаща продължаващата пандемия от ХИВ по света, проблемите при овладяването й, съвременни методи за диагностика и тестване. С особен интерес беше посрещната презентацията й относно новостите в лечението, съвременните начини за превенция на инфектирането с вируса, т.нар. "предекспозиционна“ и "постекспозиционна профилактика“ (ПрЕП и ПЕП) и перспективата за създаване на ваксина срещу ХИВ. Засегнат беше и проблемът с негативното отношение и дискриминация спрямо хората, живеещи с ХИВ както в обществото, така и сред медицинските специалисти, което възпрепятства навременното лечение и води до социална изолация. Науката аргументира необосноваността на тази стигма със съвременната терапия, която дава възможност вирусът в организма на инфектирания човек да постигне толкова ниски нива, че да не може да бъде предаван, и той да се радва на здрав и пълноценен живот, да създава здрави деца.

В последвалата дискусия г-н Илия Тасев, директор на дирекция "Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите“ в здравното министерство разясни въпроси относно осигуряването на безплатна постекспозиционна профилактика (ПЕП) за мед. специалисти при риск от контакт с ХИВ; назначаването на специалист по психично-здравни услуги в петте клиники в България, работещи с ХИВ-позитивни пациенти, с цел психологическа помощ на пациенти с ХИВ и здравните работници, грижещи се за тях; за усилията на МЗ за достъпна антиретровирусна терапия (АРТ), вкл. чрез предоставяне на услуги и медикаменти от разстояние. Специалистът коментира, че докато държавата търси способи за справяне със стигмата сред медиците, спрямо хората с ХИВ, то самите пациенти също възпрепятстват терапията, като не споделят за наличието на инфекцията, поради страха от дискриминация.

За да се преодоляват трудностите съпътстващи живота на хората с ХИВ, е нужно да се информират за новостите и възможностите на медицината всички заинтересовани страни и да се гради култура на информиран избор и професионализъм, призова проф. Аргирова. Това тя направи с дадената актуална научна информация, поднесена по интересен, достъпен и убедителен начин. А с предоставените от нея материали, РЗИ-Смолян ще продължи да работи по посочените теми с различните целеви групи.