Затвърждаваме историческото пътуване! Така определи втората морска мисия до Антарктида, проф. Христо Пимпирев, доайен на българската антарктическа програма.

Днес, както Varna24.bg съобщи, от Морска гара отплава българският военен научно-изследователския кораб (НИК) 421 "Св. св. Кирил и Методий“. Това е неговото второ плаване в рамките на 32-ата антарктическа експедиция.

Първото му бе определено като Историческо. То стартира миналата година и завърши тази пролет.

Носим 80 тона оборудване за нова научна база там, обясни още проф. Пимпирев.

Доказваме, че сме морска сила. Част от оборудването, което ще отнесем там е на Испания. Това е кралство, подкрепило Колумб, а сега разчита на нас, стана ясно от думите на професора.

Научно-изследователският кораб ще се завърне у нас в началото на април 2024 година. Експедицията струва около 5 млн. лева.

Освен екипажа от над 20 моряци, водени от кап. II ранг Николай Данаилов, за Антарктида отпътуват и учен, като общата им бройка ще е достигне до 25 специалисти, медици, биолози и др. Там ще се направят множество проучвания, като едното е проучване на труднодостъпния остров Смит. Експедицията ще осигури и условия за реализирането на десет научни проекта, които вече излизат извън параметрите на остров Ливингстън.

Днес на официалното отпътуване на кораб "Св. св. Кирил и Методий" от Варна на Морска гара присъстваха областния управител, неговите заместници, настоящия и бъдещ кмет на Варна. Командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов дари проф. Пимпирев с флага на ВМС.

Попътен вятър пък им пожела началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров, и им заръча безопасността да е преди всичко.

Молебен за здраве отслужи отец Живко Георгиев.

Припомняме, че на 2 май тази година единственият български военен научно-изследователския кораб (НИК) 421 "Св. св. Кирил и Методий“ се завърна от първото си плаване до Антарктида.