Залдапа е една от най-важните крепости в област Добрич и има огромен археологически потенциал, почти изцяло не е бил проучван досега, каза пред журналисти проф. Никола Бодри от университета в Римуски, Квебек, Канада, предаде репортер на "Фокус". По думите на специалиста, въпреки интереса, който представляват откритите от археолозите неща, има още много за проучване и изследване. Има десетки хектари непроучени и все още неизвестни. Има голямо културно-историческо богатство в този обект.

Първоначално църквите са привлекли вниманието на историци, археолози. Изследват се процесите на християнизация и милитаризация. "Мисля, че тази крепост е с изключително значение за мащабите на Балканите, дори на цялата Римска империя. 

Тази година археологическите разкопки са допълнили впечатляващата картина на богата украса на църквата, допълни проф. Бодри. Впечатлява и самото местоположение на базиликата в самата крепост. По думите му, изглежда, че тя контролира част от самото укрепление и достъпа до водния източник.  

"За мен е изключителна привилегия да съдействам и да работя в една такава международна среда, да мога да обменям с моите колеги, приятели вече. Тази година има и ново попълнение от учени - д-р Тарек Уеслати, зоо археолог от университета в Лил, който обработва останки от фауната, и неговата студентка Жулиет Жуке, д-р Фил Милс от Великобритания, керамолог, специалист по римска керамика.  

Ситуирането на този обект в проблема за границата е един от най-интересните аспекти в изследванията, посочи проф. Бодри. В случая значението на Залдапа може да се интерпретира по отношение на целите Балкани, на римските провинции на Балканите, също възможността за сътрудничество с румънски археолози, от другата страна на границата. Защото всъщност и отвъд Дунав е било една и съща римска провинция. 

Като научно и културно значение обектът дори надхвърля мащабите на Балканите, подчерта проф. Бодри. Това, по думите му, е едно изключително културно богатство за България и въобще за цялата научна общност в Европа. 

Жулиета НИКОЛОВА