"С тази риба Пловдив блесна". Така изследователят професор Христо Пимпирев коментира експозицията с ледения аквариум и рибата от Антарктида, която живее в Регионален природонаучен музей Пловдив от скоро.

Жители на града и любители на природата се срещанаха с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно - изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", предава Plovdiv24.bg.

Припомняме, че Регионалният природонаучен музей в Пловдив спечели проект към фонд “Култура", с който беше стартирано изграждането на първия в света експозиционен леден аквариум.

В зала "Планетариум“ присъстваха и директорът на музея д-р Огнян Тодоров, кметът на Община Пловдив Костадин Димитров и други посетители дошли за събитието. 

"Животът ми е там, така че аз съм си там като вкъщи", така започна разказа си за Антарктида проф. Пимпирев.

"Там е другата България, която е по-добрата част на България, защото там живеем в екип. Там не се караме, не се разправяме със сглобки, не сменяме правителства, просто всеки си върши работата и резултатите са на лице."

Идеята на проф. Пимпирев е двама научни работници от музея да присъстват на следващата експедиция в Антарктида и те самите да се заемат с обогатяването на фауната с още риби, морски звезди, охлюви, миди и други безгръбначни, които да обогатят колекцията.

Кметът Костадин Димитров заяви, че се обмисля вариант за разширение на музея с оглед на това да се направи някаква реконструкция на залата за младоженци, която да бъде преобщена към музея. Това трябва да бъде съгласувано с Министерството на културата, с което да се постигне добро споразумение.

Директорът на Регионален природонаучен музей Пловдив д-р Огнян Тодоров, сподели пред камерата:

“Рибата се е климатизирала, храни се, чувства се страхотно. Следващата година ще направим още една експедиция това заедно с проф. Христо Пимпирев и двама мои уредници ще присъстват на цялата експедиция. Ще увеличим вече многообразието в аквариума. Тази година беше така, тестово начинание. То се оказа успешно, което всъщност ни дава крила да продължим напред."

Реално в света има още два аквариума като нашия, но те не са експозиционни. Така, че това ни прави единствени в света в това направление. Това единственият в света експозиционен леден аквариум – другите са в Чили и в Аглия", допълни още той.

Леденият аквариум е с капацитет 12 хил. литра, температурата в помещението е -5 градуса, а на водата варира от -1 до +1-2 градуса. 

Припомняме, че в началото на експедицията пътували две риби, предназначени за най-новата експозиция "Антарктида" в Природонаучния музей в Пловдив, но едната от тях, не можа да оцелее на българския научно-изследователски кораб, който се върна от Антарктида.