Областният управител на Пловдив проф. д-р Христина Янчева получи почетно отличие от Аграрния университет по време на тържественото откриване на новата учебна година. Наградата й бе връчена в знак на благодарност за нейната дългогодишна и всеотдайна работа като ректор на университета.

"Авторската пластика на скулптора Митко Добрев "Кълнове“ е символ на семената, които посяхте и които вече дават плодове. Няма да допуснем те да бъдат загубени. Благодарим Ви за дългогодишната отдаденост и неимоверните усилия, които посветихте на Аграрен университет". С тези думи настоящият ректор доц. Боряна Иванова връчи отличието под бурните аплодисменти на студентите, преподавателите и гостите на официалното откриване на учебната година.

"Полагайки целенасочени усилия, проф. Янчева постави реалните основи за фактическото интегриране на университета в европейското образователно пространство, постигна съществено активизиране на научно-изследователската работа и утвърди Аграрния университет като фактор не само в аграрното образование, а в системата на висшето образование като цяло", заяви доц. Иванова.

Наградата беше изненада за проф. Янчева и тя не скри вълнението си, защото самата често нарича университета свой "Втори дом“. Целият й професионален път - от студент до израстването й до професор и ректор, е свързан с каузата за неготово развие и превръщането му в международен лидер в аграрното образование и наука.

Преди награждаването областният управител се обърна към студентите и своите колеги преподаватели. 

"Заставам днес пред вас с удовлетворение от това, което е постигнато, а също така и с дълбока увереност в бъдещето, което предстои. През годините, които съм прекарала тук, видях как университетът се развива и как се утвърди като национален център по аграрно образование и наука не само в България, но и в Европа. Най-голямата ни гордост е това, че станахме част от Европейския университетски алианс, който открива широки хоризонти и възможност за получаването на единна европейска диплома. Тя ще отвори вашите врати към целия пазар на труда и ще спомогне за вашата професионална реализация. Уверена, че тук,  под ръководството на вашите преподаватели, вие ще можете да се развивате като бъдещи лидери и иноватори, които ще предлагат устойчиви решения за развитие на сектора. Бъдете дръзки амбициозни, любознателни и не се страхувайте да следвате мечите си", заяви проф. Янчева, обръщайки се към студентите в първия им учебен ден.