Продължава активно работата по актуализацията на проекта за фасадата на БНБ, нещо което ние съвсем спокойно ще можем да случим през 2025 г. Това каза за Plovdiv24.bg зам.- кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

"Знаете, че когато БНБ дарява сградата на Община Пловдив преди няколко години, всъщност дава и проект за нейната консервация и реставрация, говорим за фасадата. Този проект в момента се актуализира от общината, предвид факта, че той е остарял и част от технологиите за консервация и реставрация вече са променени, и материалите са различни. До дни той ще бъде готов и ще го входираме в НИНКН". 

Очаква се в 4-месечния срок до края на календарната година НИНКН да даде зелена светлина, така че в бюджета за 2025 г. да се заложат средствата за обновяване на фасадата на БНБ, сподели Панов.

"Защото за да можем да адаптираме сградата отвътре, ние със сигурност трябва да я защитим и съхраним отвън, защото тя е част от градската среда. Стотици хора минават всеки ден по Малката главна и се радват на сградата и са недоволни, че тя в настоящия момент не е в най-доброто си състояние", посочи още зам.- кметът Пламен Панов.