Проектът на Община Русе "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на Дом за стари хора "Възраждане" град Русе“ е одобрен за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Той предвижда модернизация на съществуващата материална база на дома, като целта е тя да бъде приведена в пълно съответствие с европейските стандарти за качество на резидентната грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст. Това съобщиха от пресцентъра на Обшина Русе. 

Очаква се в рамките на следващите до 21 месеца да бъдат реализирани редица строителни и ремонтни дейности, ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност, подмяна на дограма и др. Средствата ще се използват за реновиране на помещенията, като ще се вземат предвид специфичните нужди на възрастните хора. На всеки етаж ще се изградят пространство за хранене и кътове за отдих, като всяка стая задължително ще има санитарен възел. Предвидено е да бъде осигурен улеснен достъп до всички части на сградата, както и създаване на уютна атмосфера за близо 240-те обитатели, която да отговаря на стандартите за хуманно отношение и грижа.

Общата стойност на проекта възлиза на близо 6,5 млн. лева, което включва както строителни дейности, така и необходимото оборудване за повишаване на качеството на живот на възрастните хора. Предстои подписването на договор, след което ще стартират и дейностите по изпълнение на проекта.

Инициативата на Община Русе е част от по-широките усилия на местната администрация за подобряване на социалните услуги в региона, като се стреми да осигури на възрастните хора достойни условия за живот, пълноценна грижа и поддръжка. Проектът също така цели да отговори на нарастващите изисквания за качество и ефективност в предоставянето на социални услуги, с акцент върху устойчивото развитие и интеграция на съвременните стандарти в системата на социалната грижа.