Проектобюджетът на Община Видин ще бъде подложен на обществено обсъждане днес – понеделник от 11:00 часа в залата на Общинския съвет, предаде репортер на "Фокус“. Предложеният бюджет за годината на общината е в размер на 90 650 000 лева. Повече от 50 процента от него - 48 млн.лв., е субсидията от централния бюджет за делегирани от държавата дейности, уточняват от общината.

Капиталовите разходи в проектобюджета възлизат на 10, 643 млн.лв.,като част от инвестиционната програма на Община Видин за годината включва ремонт на Крайдунавския парк, довършване на реконструкцията на централната пешеходна зона, изграждане на два нови пътни входа към Видин заради строежа на магистралния път. 

Сред най-обсъжданите пера в бюджета са–планираното закупуване на две светофарни уредби за 100 000 лв. Още по любопитно и определено разгорещен дебат предизвиква планираното закупуване от Общината на високопроходим джип  на стойност 100 000 лв., както и електронно табло за градския стадиона за 43 000 лв.

Предвидено, в проектобюджета, е и закупуване на нова техника за над 460 000 лв. за нуждите на Общинското предприятие за чистота и озеленяване, както и придобиването на информационни табели и афишни колони за 60 000 лв.

В бюджета са заделени средства и за ремонтни дейности на два спортни обекта-саниране на сградите на стадион "Георги Бенковски" и Гребната база във Видин.

Интерес предизвикват и заложените средства за реализиране на културния и спортен календар на Община Видин. 99 000 лв. са предвидени за провеждането на Международния фестивал "Синия Дунав", 59 000 лв. са заделени за Фестивал на светлините.

Спортните клубове на Видин ще се субсидират през годината с 460 000 лв, а при планираните спортни събития прави впечатление сумата от 30 000 лв за събитие, наречено "Формула 1 по вода", каквото и да означава тази спортна надпревара.

Ирена Данаилова