Ежедневните проверки за носене на маски по линиите на градския транспорт продължават. Екипи на "Общинска полиция“ следят пътниците и служителите на транспортните фирми дали спазват противоепидемичните мерки. Това съобщи пред журналисти зам.кметът по транспорт Тодор Чонов, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив.

Отделно експертите от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта“ броят пътниците и наблюдават за струпване на хора в автобусите над допустимата граница.

"При необходимост сме готови да увеличим броя на превозните средства. За момента това не се налага и поради факта, че учениците са във ваканция“, коментира заместник-кметът Тодор Чонов. В пандемичната обстановка по линиите на градския транспорт се движат 198 автобуса, като в пиковите часове броят им е повече и минават на по-чести интервали.

Чонов уточни, че проверките се извършват през целия ден, седем дни в седмицата. Контрольорите от ОКТ следят освен за спазване на графика, но и за дезинфекция на автобусите, съгласно изискванията на РЗИ - на всяка първа и последна спирка повърхностите да се дезинфекцират и почистват.

Проверките днес до обяд са установили, че малка част от пътниците не носят маски в градския транспорт. Нарушителите биват сваляни от превозните средства. Глобите са от 300 до 1000 лева.

Цветана ТОНЧЕВА