Пукнатини има по колони на емблематичната колонада на входа на Морската градина. Липсва парче и от друга "шапка“ – най-вляво по посока морето.

Според експерти целият обект трябва да бъде обезопасен. Нужен е оглед на цялостното състояние на колонадата.

Специалистите са категорични, макар и дебело да подчертават, че това е тяхно лично мнение, че обектът трябва сериозно да бъде обследван, след това, при наличие на ресурс, ако трябва да бъде демонтиран, и отново – но със съвременни материали, изграден в същия му вид. Една от емблемите на морския град е на близо 90 години, въпреки че е изграждана на два пъти. Главният вход, какъвто го познаваме днес, бил оформен през 1939 г. по проект на Георги Попов, главен архитект на града.

От пресцентъра на Община Варна съобщиха, че за случая с колоната на входа на Морската градина са информирани Министерство на културата (МК) и Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Очаква се становище за последващи действия по реставрацията на обекта от страна на културното министерство, тъй като правомощията по стопанисване принадлежат на държавата. Това докладваха на кмета Благомир Коцев по време на днешната оперативка във връзка падналите в неделя парчета на колонадата на входа на Морската градина. По случая Коцев възложи на заместник-кмета по образованието и културата комуникацията с държавните институции и пълното съдействие от страна на Общината.