Липса на кадри. Това е най-сериозния проблем на МБАЛ "Св. Анна" (Окръжна болница) във Варна, каза директорът д-р Красимир Петров. Той пък е породен от липсата на средства, поясни той. До преди няколко месеци здравното заведение имаше натрупани загуби в размер на 6 млн. лева. Изтеглихме кредит, с който покрихме част от тези загуби, поясни д-р Петров.

Това обаче не е решение на проблема. Такива болници - като нас, като "Пирогов", ще продължават да затъват, ако не бъдат взети други мерки, стана ясно още от думите на директорът на МБАЛ "Св. Анна".

Сега вдигането на заплатите, а от там и на осигуровките, ще натовари допълнително бюджета. 200 000 - 300 000 лева на месец ще са нужни допълнително само за това перо, обясни той.

В момента персоналът на здравното заведение е 1000 - 1100 души, като санитарния минимум е 1200, стана ясно още от думите на специалиста. Не е тайна, че имаме хора в пенсионна възраст.

400 са медицински сестри, а са нужни минимум още толкова. Проблемът е в заплащането. От България те бягат в Западна Европа. То и там е проблем, тъй като от там пък си търсят препитание в Америка, стана ясно още от думите на д-р Красимир Петров.