От дни жители на столичния квартал "Люлин" сигнализират компетентните органи за проблем с водопреносна тръба. Течът в сградата създава десетки въпроси - каква е основната причина и на кого е тази тръба - на "Софийска вода" или на "Топлофикация".

"Имаме една сага с Софийска вода, която започна вторник миналата седмица. Обадихме се. Дойде техник, провери. Каза, че трябва да дойде друг техник, кой да уточни мястото. Сряда дойде другия техник, уточни мястото, маркира го. Четвъртък дойде още един път, за да потвърди. Петък, събота, неделя, понеделник няма никой. Вторник дойдоха, ремонтираха го. Сълзенето, което беше, се превърна в течове из цялата северна част на фасадата на сградата. Основите са подгизнали от вода. "Софийска вода" след пореден сигнал от тази сряда изпратиха в четвъртък човек, който взе проби, за да анализира това от "Топлофикация" ли е, от тях ли е. Започваме от начало цялата процедура, което е абсолютно безсмислено. Извиках "Топлофикация". Провериха. Не е от тях. Това е студена, чиста вода. Не е канал. Не е топла вода от "Топлофикация", коментира Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост пред БНТ. 

По думите му тази вода има налягане.

"Това е водопроводът на "Софийска вода", който влиза в сградата, който те ремонтираха и сега според мен трябва да направят ремонт на ремонта, за да отстранят по-тежките поражения, които нанесоха. Но, ако ще ги чакаме още 10 дни да дойдат и ако ще направят още по-големи поразии, ние ще влезем в зимата", допълни Павел Миланов.