За поредна година Общински съвет Благоевград проведе тържествено заседание по повод 112-годишнина от избухването на Балканската война и освобождението на Горна Джумая, както и на цяла Пиринска Македония, и присъединяването им към майка България.

Красиви момичета в народни носии от ПТА “Вихрен" към НЧ “Н. Вапцаров 1866" и ДЮФА "Пиринска китка“, посрещаха гостите пред зала "22 септември“, където точно в 17.30 часа започна празничното събитие, предаде репортер на "Фокус".

Тържественото заседание започна с химна на Република България, изпълнен от Димитрина Кечеджиева, солист в Камерна опера – Благоевград. Веднага след това, изправени на крака, гостите чуха и химна на Европейския съюз.

Карина Терзийска, ученичка в ЕГ "Акад. Людмил Стоянов“ и възпитаник на ЦЛТРДБ поздрави официалните гости и всички благоевградчани по повод днешния празник с красив рецитал.

"5 октомври – денят на свободата. Онази свещена дума, която е водила нашите предци в борбите им за бъдещето. Свободата не е просто отсъствие на окови, тя е сила, която вдъхновява, събира и движи народите напред, дава им смелост да отстояват правата и идеалите си. Тя е непреходна ценност, за която много българи са дали живота си, вярвайки, че техните потомци ще живеят в по-справедлив и достоен свят.

На този ден преди 112 години Благоевград и нашият край получиха своята свобода – плод на усилия, жертви и безкористна любов към родината. Всеки от нас носи част от тази история в себе си – история на героизъм и непреклонен стремеж към независимост. Тя е и нашето наследство, което сме длъжни да пазим и предаваме на децата си.

Нека помним тези герои и да носим в сърцата си техния стремеж за справедливост, достойнство и свобода. Нека не забравяме, че свободата не е даденост, а отговорност, която трябва да пазим и ценим всеки ден. Честит празник, Благоевград!“ - с тези думи водещият на събитието Елена Михова постави началото на тържественото заседание на Общинския съвет.

В свое слово по повод 112-годишнина от освобождението на Горна Джумая (днешен Благоевград) председателят на местния парламент, Радослав Тасков, заяви: “Уважаеми граждани на Благоевград, скъпи гости, колеги общински съветници, Днес празнуваме едно от най-значимите събития в историята на нашия град – СВОБОДАТА. Онази бленувана свобода, която тук по нашите земи идва цели 34 години по-късно от останалата част на родината ни. Онази дълго чакана свобода, която е разпалвала сърцата на нашите предци и за която стотици от тях са дали живота си. Днес празнуваме свободата, която ни беше дарена преди 112 години с цената на изключителната смелост на героите, себеотрицанието им и пролятата им кръв. Ще Ви помоля да станем на крака и с минута мълчание да почетем подвига и саможертвата им и да благодарим за свободата, която имаме и днес"!

“По традиция на този ден Ви разказвам за един от героите, преки участници в случилото се преди 112 г. Днес ще Ви представя един човек, който не е намерил смъртта си по време на тези събития, но това не го прави по-малко герой от всички останали, дали живота си за свободата ни. Георги Попниколов е първият кмет на освободената Горна Джумая! Той е бил в редиците на Вътрешната македоно-одринска организация и преди Балканската война изпълнява важни разузнавателни функции, като предоставя информация за разположението, числения състав и въоръжението на турските части в района на командващия Трета бригада, генерал Спас Георгиев. След Освобождението Георги Попниколов става първият кмет на Горна Джумая, заемайки поста от 6 октомври до 10 ноември 1912 година. В този кратък, но значим период той, заедно със своите съграждани, посреща влизането в града на части от Трета бригада на Седма пехотна рилска дивизия, радвайки се на свободата, за която всички са мечтали.След като напуска кметския пост, Попниколов продължава да служи на общността като дългогодишен общински съветник. 

Разказвам Ви за него, защото той е един от многото, сякаш позабравени наши герои, чийто пример трябва да следваме и да ни напомня за важността на обществената служба, която изпълняваме. В дни като днешния си спомняме за героизма, саможертвата и обичта към родината. Нека обаче да си зададем и въпроса - аз какво направих за моя град и моята родина? Достоен наследник ли съм на героите? И нека не си задаваме тези въпроси само днес. Уважаеми гости и скъпи колеги, Пазете и уважавайте свободата във всичките ѝ форми. Помнете примера, който смелите мъже и жени на Горна Джумая са ни показали преди 112 години. Загърбете дребнотемието, оставете личните си интереси и желания назад и погледнете към голямата цел – развит, модерен и уютен Благоевград. Дни като днешния ме изпълват с вярата, че това е възможно и зависи от всеки един от нас. Примерът за това ни беше даден, а ние трябва само да го следваме като вземем поуките от историята – да останем сплотени, да бъдем активни и дръзки в своите действия, да градим общество на разбирателство и взаимна подкрепа. Историята показва, че само заедно можем да превърнем Благоевград в иновативен и привлекателен град, който да бъде пример за успех и развитие в региона и страната. Вярвам, че със смелост в сърцата и вдъхновени от героите, които преди 112 години ни подариха свободата, можем да изградим Благоевград, в който да живеем със самочувствие, достойнство и благоденствие. Честит празник, Благоевград!", допълни той. 

Реч от трибуната на Общински съвет изнесе и кметът на Община Благоевград Методи Байкушев. Ето какво каза той по случай днешния празник:

“Скъпи съграждани, 

Честит празник! 

112 години свобода! Повече от век, сякаш са много, а всъщност са малко, защото времето само по себе си не може да измери величието на подвига на онези наши герои, които завещаха на нас свободата, извоюваха и ни я дадоха. Не може да се измери болката и мъката на изтрадалия български народ, но не може да се измери силата на духа, себеотрицанието на любовта към Отечеството и непоколебимата решимост да се скъсат робските окови, за да могат идните поколения да бъдат свободни, независими. 

5 октомври е символ на безсмъртието, защото примерът на тези преди нас ще бъде вечно жив в нашата памет. Човешката памет е нещо измамно, нещо относително, тя изневерява. Примерът на нашите предци трябва да бъде жив в делата ни. Днес, утре и във всеки ден, докато всички ние дишаме. Този пример с тези дела трябва да предадем на своите деца. 

Днешният ден е повод да обърнем поглед към миналото, към славните старини, но и да съзрем, че трябва да бъдем не по-малко горди с личностите на нашето съвремие е децата, които чертаят нашето утре. 

Именно затова на днешната тържествена сесия на Общински съвет ще бъдат отличени заслужили граждани, чийто обществен пример е достоен за уважение от всички нас. 

Вярвам, че Благоевград може! 

Вярвам, че най-доброто за нашия град предстои! 

Вярвайте и вие! 

Бог да пази Благоевград!"

Програмата на тържествената сесия продължи с изпълненията на детска фолклорна група "Джумайчета“ към Народно читалище "Никола Й. Вапцаров – 1866“, с дългогодишен ръководител и носител на "Почетен знак“ на Община Благоевград Иван Кацарски.

По традиция всяка година на тази дата се връчват отличията на изявени благоевградчани, допринесли за развитието и популярността на града и общината.

- Със свое решение № 167 от 26 април 2024 г. Общински съвет Благоевград присъди званието ,,Почетен гражданин" на Благоевград (посмъртно) на художника Стойне Шаламанов.

- С решение №232 от 31 май 2024 г. Общински съвет Благоевград присъди званието ,,Почетен гражданин" на Благоевград на Димитър Атанасов Динев – композитор, диригент, ръководител и активен деец на култура в Благоевград и региона.

- С решение № 233 от 31 май 2024 г. Общински съвет Благоевград присъди званието "Заслужил гражданин на Благоевград“ на актрисата от ДТ ,,Никола Вапцаров" – Благоевград и художествен ръководител на Детско-юношеска театрална школа ,,Щурчо" към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград Юлия Василева Дживджорска.

Своя поздрав към отличените граждани на Благоевград поднесоха децата от детско-юношески фолклорен ансамбъл "Пиринска китка“ към "Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград“..

По време на тържествената сесия бяха връчени и стипендии "Пети октомври“ на даровити деца, сред които: Стоян Смилков, ученик от VI клас в ПМГ "Сергей Корольов“, Деян Чонев, ученик от IX клас в ЕГ "Акад. Людмил Стоянов“, Росина Иванова, ученичка от VII клас III ОУ "Димитър Талев“, Габриела Ставрева, ученичка от VII клас III ОУ "Димитър Талев“, Джайа – Раде Дейвис, ученичка от XI клас в НХГ "Св. Св. Кирил и Методий“, Иван Кротев, ученик от VI клас в VIII СУ "Арсени Костенцев“, Божидара Илиева, ученичка от VII клас в VIII СУ "Арсени Костенцев“, Николай Ангелов, ученик от IX клас в ПМГ "Сергей Корольов“, Мартин Стоилов, ученик от IX клас в ПМГ "Сергей Корольов“, Ивайло Пирински, ученик от VII клас в VII СУ "Кузман Шапкарев“, Наско Миков, ученик от X клас в ЕГ "Акад. Людмил Стоянов“ и Любомир Станоев, ученик от XI клас в ПГСАГ "Васил Левски“.

Тържественото заседание на Общински съвет завърши така, както започна – с рецитал на Карина Терзийска - ученичка от ЕГ "Акад. Людмил Стоянов“ и възпитаник на ЦЛТРДБ, която ни припомни красиви стихове на Блага Димитрова.

Празненствата по повод 112-годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към майка България продължиха с концерт на Ансамбъл "Пирин“ в зала "Яворов“.