Обществена поръчка за изграждане на приют за безстопанствени кучета в Горна Оряховица обяви Общината. Това се случва след дългогодишно отлагане, припомнят за "Фокус“ от местната администрация в железничарския град. Поръчката е за инженеринг – едновременно проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на строително-монтажните работи.

Приютът ще бъде с площ 6 дка. За целта е отреден имот с ид. 16359.511.230 по КККР на Горна Оряховица.

Предстои да бъде обособен терен за разполагане на 100 бр. клетки и помещения за обслужващ персонал, със застроена площ от 1000 кв.м. Теренът трябва да е опасан с вътрешна прозирна ограда с височина до 2,20 м.

Ще бъде изградена площадка с нехидроскопична и издръжлива настилка, с възможност за измиване, дезинфекциране и отводняване. Размерите на помещенията ще отговарят на изискванията на Закона за закрила на животните. Предвидени са и помещения за посетители, картотека, санитарен възел, склад за храна, лекарства и консумативи, помещение за почистващи материали, както и за болни животни. Ще се изградят ел.-инсталации, външно осветление, ВиК, отопление и вентилация на помещения и други, изискващи се по нормативната уредба компоненти. Ще бъде обособена амбулатория от втора степен с помещения и основно оборудване, съгласно утвърдените стандарти.

Крайният срок за подаване на документи по обявената обществена поръчка е 18 юли, а прогнозната стойност на съоръжението е 420 000 лв.

Теренът на бъдещия кучкарник се намира в източната промишлена зона, в ниската част на града, високо над него остава улица "Св. Княз Борис I“. Избраната локация беше подложена на обществено обсъждане, а изработването на техническия проект бе възложено след решение на Общински съвет от февруари тази година.