Приют за кучета в необитаема къща в свищовското село Морава притеснява местните. За това алармира Маринела Илиева, която твърди, че в имота има около 40 животни, предаде кореспондент на "Фокус“. Освен, че вдигат много шум по всяко време, кучетата са и агресивни, разказват местните.

"Преди няколко дни кучетата са били пуснати да се разхождат свободно и са влезнали в двора на моята баба, нападнали са и са убили животните, които тя отглежда. Случвало се е назад във времето да нападат и нея, без сериозни последствия, за щастие. Скачали са и на други хора“, обяснява Маринела.

Според нея кучетата се отглеждат от човек, който не се грижи добре за тях, не ги храни достатъчно и те често са агресивни, дори освирепели.

Собственикът на имота Антон Димитров, който е и председател на сдружение "Живот без риск за безстопанствени животни“ отговори, че не става въпрос за приют, а за временен спасителен център, който е регистриран по надлежния законов ред – като животински обект. Областната дирекция по безопасност на храните извършва регулярни проверки и нарушения до момента не са установявани. Освен това обектът има сключен договор с Община Свищов, откъдето осигуряват кастрация и ваксинация за кучетата, както и храна.

Въпреки това хората от селото са недоволни искат трайното премахване на животните.

Кметът на Морава Петко Божанов обясни, че се търси друго място, където кучетата да бъдат преместени.

"Мисля и за двете страни, търсим място съвместно с Антон. Проблемът е такъв, че не може да стане от днес за утре, трябва време. Не мисля, че може да се стигне до някакъв сериозен проблем, той обгрижва кучетата, храни ги достатъчно, според мен“, допълва кметът и

Потърсихме и мнението на природозащитници. Радостина Герганова – председател на сдружение "Приятели на животните“ – Велико Търново бе категорична, че е по-добре кучетата да останат във временния център, докато им бъде намерено ново място, отколкото да се разхождат свободно в селото.

"Тези кучета са наша отговорност. Те са излезли от дворовете на хората, те са изхвърлени поколения на некастрирани домашни кучета, така че малко разбиране от страна на гражданите ще е добре в ситуацията. Ако няма къде да бъдат преместени, ще бъдат пуснати по улиците и тогава ще стане по-голям проблем за жителите на село Морава“, допълва Радостина.