Регионален природонаучен музей Пловдив търси нов дом на една от своите костенурки, видя "Фокус" във Фейсбук страницата им.

В публикацията си музеят дава повече разяснение:

"Представяме ви симпатичния Костя, който е една енергична и много любопитна георграфска костенурка. Той си търси своя нов дом и любящо семейство, което да се грижи за него.

Ако желаете да се сдобиете е нов домашен любимец, пишете на e-mail: pnm_plovdiv@abv.bg.

Ето и някои съвети за отглеждането му:

Терариумът трябва да бъде с преобладаваща водна част с дълбочина 10-25 см и общи минимални размери спрямо обитателите. Ширината е желателно да не е по-малко от 2.5 пъти дължината на костенурката, а дължината минимум 5 пъти. Сухоземната част трябва да е достатъчно голяма да побере костенурката.

При отглеждане на два или повече индивида предвидете поне още един остров, като всеки да бъде с размери достатъчно големи да поберат едновременно всички костенурки. Над острова е задължително да има нагревателна лампа с топла точка 30-32°C. За водната част е необходим филтър с дебит 8-12 пъти обема и нагревател с предпазител, за да не могат да го счупят, който да поддържа температура 24-26°C.

Костенурките ядат пелети, сушени скариди, живи насекоми и замразена храна. Имат огромен апетит, за това внимавайте да не ги прехранвате системно. Задължително подменяйте ⅓ от водата веднъж седмично."