Природната забележителност връх "Бабу“ е на път да се превърне в атрактивен екомаршрут, предаде репортер на "Фокус“. Уникалната забележителност със своите скални образования от червен пясъчник, се намира на територията на две видински общини Ружинци и Чупрене, в землищата съответно на село Гюргич и Средогрив и обхваща площ от 29 хектара. Община Ружинци има идея да превърне защитеният обект връх "Бабу" в най-новия привлекателен екомаршрут в района, каза за "Фокус“ кметът на общината Александър Александров. Статута си на природната забележителност връх "Бабу“ придобива преди близо година и шест месеца с решение на Министерството на екологията и водите.

Той допълни, че за тази природна забележителност са характерни скални образувания от червен пясъчник, скални стени, колони, оформящи забележителен обект на неживата природа, със значима естетичност и привлекателност и предпоставка за развитие на познавателен туризъм. Стигне ли човек село Гюргич го посреща скални образования, приличащи на "развълнувано каменно море. А червеникавите пясъчници са застинали във времето като истински по-малки и по-големи вълни“. Самият връх "Бабу", разположен в близост до българо-сръбската граница, е обвит в легенди за скрити съкровища и редовно иманяри обръщат малкото останали на това място следи от антично укрепление. Александров допълни още, че на върха е имало тракийска, а по- късно римска крепост и укрепление, от които днес много малко е останало.

До върха е възможно да се стигне единствено с високо проходима техника или пеша от добре подготвени туристи.

Александров, който е трети мандат кмет на община Ружинци, има идея да се маркира екомаршрут до върха, до който да се стига с велосипед или пеша, да е достъпен за любители туристи. В проекта си общината предвижда освен изграждането на туристически маршрут и  на екопътека, пейки и беседка за почивка и отдих. За реализирането на своята идея ще търсят финансиране по различни национални и европейски програми. Очакваме да стартира Програмата за ТГС Interreg-ИПП България-Сърбия, която финансира проекти, свързани с развитието на устойчив туризъм, младежи и околна среда. Допустимият регион по Програмата обхващат областите от ниво NUTS III или други еквивалентни области, разположени по границата на двете партниращи страни. Допустимите области от Република България включват Видин, Монтана, Враца, София, Перник и Кюстендил, а тези в Република Сърбия - Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня, уточни Александров.

Той допълни, че съгласно статута на защитената природна забележителност на нейната територия е забранено строителство, включително прокарване на нови пътища, сгради и съоръжения, с изключение на поддръжка, ремонт и реконструкция на съществуващи такива; забранено е търсенето, проучването  и добив на подземни богатства както и е забранено нарушаване целостта на скалните образувания и всякакви дейности, които могат да нарушат тяхното естествено състояние или да намалят естетическата им стойност, в т. ч. скално катерене, алпинизъм и др.

В границата на природната забележителност се допуска поставяне на преместваеми обекти за нуждите на управление на защитената територия, указателни и информационни табели, маркировка и поддържане на екопътека.

Ирена Данаилова