Успешно приключи предоставянето на интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания на територията на община Варна“, изпълняван от Областния съвет на БЧК – Варна, съгласно сключен договор между Община Варна и БЧК. Това съобщи Милена Сиракова, от БЧК в морската столица, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна. За една година 501 възрастни мъже и жени, 280 от тях с висок % увреждания получиха общо 32191 часа подкрепящи грижи, предоставяни от медицински сестри, рехабилитатор, психолог, социален работник и социални асистенти - рехабилитация, психологически консултации, кризисна интервенция, консултиране от социален работник, сестрински дейности, профилактика на социално значими заболявания, организация на свободното време, подкрепа при почистване, пазаруване, приготвяне на храна, административни услуги и др.

Реализирането на здравни и социални услуги в домашна среда ни срещна с човешки съдби, вдъхновяващи житейски истории, както и със сложни семейни ситуации. Влязохме в домовете на 501 семейства, които освен подкрепа усетиха и силата и духа на червенокръсткото движение.

В процеса на работа бяха осъществени и иновативни подходи и практики, благодарение на изключителната отдаденост на служителите на Българския Червен кръст.

Десислава ВАСИЛЕВА