Отчетоха изпълнението на трансграничния проект за рехабилитация на бул. "Трети март“ в Русе, съобщиха от общината. Сред гостите на конференцията, която се проведе в зала "Европа“ днес, бяха областният управител Анатоли Станев, неговите заместници Синан Хебибов и д-р Стефка Караколева, председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, заместник-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева, както и изпълнителният директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

По време на срещата Станев изказа благодарност на всички работили за реализирането на проекта и отбеляза, че Областна администрация – Русе ще продължи да съдейства на всички институции от региона за реализиране на подобни значими проекти, които имат реален резултат за обществото.

В рамките на четири години и с бюджет малко над 12 милиона лева бе извършена цялостна реконструкция на ключовия за Русе булевард "Трети март“ и на свързания с него "Сарайски“ мост. Общата дължина на ремонтирания пътен участък е 3.1 километра. Там, където се налага, тротоарите са скосени, така че да се осигури достъпна среда за всички. Изградено е велосипедно трасе, положена е нова пътна маркировка. Подменени са и пътните знаци.

Самото пътно платно е изпълнено с армиран бетон и нова хидроизолация. Положен е асфалтобетон с дебелина от 10 см. По булеварда има и изцяло нови LED осветителни тела. Монтирана е нова светофарна уредба при кръстовището на бул. "Трети март“ и ул. "Ерма“. Изградена е и система за контрол на трафика, която позволява разпознаването на регистрационните номера на преминаващите превозни средства и отчитането им. Монтирани са още допълнителни пожарни хидранти, точкови оттоци и нов дъждопреливник. Помислено е и за озеленяването на района чрез иглолистни и широколистни дървета.

Проектът се изпълняваше съвместно между Община Русе и Окръжния съвет в Гюргево. Двете институции са провели и редица съвместни кампании, посветени на пътната безопасност. Част от тях са включвали игри за деца, както и разработването на книжки и кратък видеоклип по темата. Благодарение на проекта в Гюргево са закупили основно техника за пътна поддръжка, както и такава за тамошния КАТ. В румънско са изградили и светофарни уредби.

Пълното наименование на проекта е "Инвестиране в пътната безопасност и подобряване на свързаността на Община Русе и Окръг Гюргево с транспортната мрежа TEN-T“. Той бе финансиран по програма "Интеррег V-A Румъния – България 2014 – 2020 година“.