Приключи изграждането на жилищния блок с 35 социални жилища в него. Това заяви на заключителната пресконференция по проекта зам.-кмета Марин Захариев, предаде репортер на "Фокус“. Всички те са напълно обзаведени и до края на октомври се очаква първите наематели да се нанесат в тях, поясни той.

Захариев уточни, че проектът е бил сложен тъй като е имало проблеми, свързани с дофинансирането. "Той започна още през 2019 г. Имаше тогава схема и бяха определени брой жилища и бюджети, но в периода покрай ковид и разразилата се хиперинфлация за няколко месеца двойно скочиха някои цени. Започна дълга кореспонденция за дофинансиране. Прекратихме един договор, защото е неизпълним, нова процедура се проведе. На ръба на сроковете получихме възможност и одобрение за допълнително финансиране, което бе значително. Въпреки всичко успяхме да  завършим обекта и жилищата вече са напълно обзаведени с легла, шкафчета, печки, перални и след почистване новите наематели ще могат да му се радват съвсем скоро“, уточни Захариев.

Ръководителят на проекта инж. Васка Караджова поясни, че той се изпълнява по програма "Региони в растеж“ и е на обща стойност 4 039 884, 98 лв., а крайният срок за приключването му е 31 октомври тази година.

"Основната цел е да се осигури пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности като цяло и да се преодолее тяхната сегрегация, изолация и изключване. Специфичните цели на проекта са осигуряване на съвременни жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други в неравностойно положение. Чрез проекта се осигуряват основни битови условия за живот на тези групи от хора, които са настанени в социалните жилища. Чрез реализацията на проекта се подобрява и градската среда, с оглед постигане на интегрирано въздействие върху зоната за въздействие“, посочи инж. Караджова.

Тя допълни, че 35-те жилища са разпределени на 11 едностайни, 6 двустайни, 11 тристайни, 4 четиристайни и 3 жилища, пригодени за хора с увреждания. Отоплението в тях е с климатици, а на покрива има и 1300-литров соларен бойлер. 

"Настаняването в тях ще се извършва съгласно критерии в Наредба № 26 за условията и настаняване и ползване на социалните жилища в община Смолян. В социалните жилища богат да бъдат настанени бездомни хора или такива живеещи в много лоши битови условия. Жилищата могат да се наемат и от родители с деца, включително и непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и такива с увреждания, отговарящи на условията в Наредбата. В новите социални жилища могат да се настаняват и хора в риск от бедност и социално изключване“, уточни инж. Караджова.

Зам.-кметът Захариев подчерта, че хората, настанени в социалните жилища могат да останат там до 3 години. Наемите са символични и са 1,30 лв. на квадратен метър, приети с решение на Общински съвет – Смолян. Това означава, че за най-голямото жилище в сградата, месечният наем ще е около 90 лв.

За момента има 22 подадени заявления от желаещи да се настанят в новите жилища, като се очакват още. "Ако желаещите са повече, комисията ще подбере лицата или семействата, които ще се настанят там, като се съобразят доходите, членове на семейството, дали са лица с увреждания и ще се настанят лицата с по-голям приоритет. Засега търсенето е по-малко от жилищата. Има още около 100 социални жилища, с които община Смолян разполага и в тях също се настаняват уязвими лица“, добави Захариев.

Той посочи, че за сградата ще има човек, който ще бъде домакин и поддръжка и ще контролира живеещите там. При евентуални проблеми от страна на наемателите и повреда на имущество, има и клаузи за прекратяване на договора, каза още Захариев.