Приказки и легенди от Средновековен Търновград разказвана крепостта Царевец този уикенд. От днес до 9-ти юни /неделя/ историческия хълм ще е домакин на едноименния Международен фестивал на историческите възстановки, предаде кореспондент на "Фокус“. В събитието ще се включат близо 200 участници от 9 държави.

Деветото издание на феста ще пресъздаде най-драматичните и романтични моменти от епохата на Второто българско царство.

В историческите възстановки ще се включат традиционните гости от румънските групи "Кафява мечка“ – Букурещ, трансилванския "Чернен дракон“-Брашов и музикантите от "Truverii“, гръцката група за византийска история “Protospartarii" от Атина и смелите и неуморни бойци "Бели орлови“ от Белград, Сърбия. За първи път в събитието ще се включат свободни реконструктори от Украйна, Казахстан, Русия, Великобритания и Германия. Някои от тях живеят у нас и изкушени от "живата“ история ще пресъздадат ежедневието и бита на своите народи от Средните векове.

През дните на фестивала на Царевец ще има средновековни занаяти и мода, кулинарни демонстрации, стрелба с лък и бойни турнири. Типичният за епохата бит ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен образец. Куклен театър с царски приказки и стари предания, съхранени през вековете, за войнска слава, любов и предателства ще потопят посетителите в славното минало на столичния Търновград.

Наситената програма на 7 и 8 юни ще завършва с вечерни концерти, които за първи път ще са на площада пред историческата крепост. На същото място в събота вечерта ще може да се види и късометражния документален филм "Букелон - забравената крепост", разказващ за крепостта намираща се в пограничното село Маточина в южните склонове на Сакар планина.

Организатори на Международния фестивал "Средновековен Търновград: Приказки и легенди“ се организира от СНЦ "Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей.

Достъпът до събитията на крепостта Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.

Официалното откриване на Международния фестивал на историческите възстановки е в 10,00 часа днес на площад "Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.