В ход е вторият за годината прием на заявления за финансово подпомагане на лица и двойки с репродуктивни проблеми от община Търговище. Документи се приемат в срок до 4 октомври 2024 г. в Центъра за административно обслужване на Общината.

Кандидатите за подпомагане трябва да са български граждани, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на общината през последните три години. Те не трябва да имат задължения към държавата и местната хазна или да са с прекъснати здравноосигурителни права. При тях трябва да е налице доказан стерилитет, лечим единствено с методите на асистираната репродукция.

Одобрените кандидати вече могат да получат до 3500 лв. за изследвания и инвитро процедури. Сумата бе повишена с 1000 лв., след като в началото на 2024 г. Община Търговище публикува проект за изменение в правилника за финансиране, а местният парламент го прие. Увеличението бе сред задачите в управленската програма на кмета д-р Дарин Димитров.

Припомняме, че 9 двойки бяха одобрени за финансиране след първия за годината прием на документи, обявен през март. За сравнение, за цялата 2023 г. са подпомогнати 8 двойки, през 2022 г. броят им е 9, през 2021 г. – 4, а през 2020 г. са финансирани 7 семейства.

Общо 35 000 лв. са заложени в общинския бюджет за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми през 2024 г.

Правилникът за финансовото подпомагане и образци на необходимите документи за кандидатстване са публикувани в сайта на Общината:

https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/normative-acts/PravilniciObS/pfpd