Започна приемът на предложения за носители на Годишните награди "Добрич“ в областта на културата и науката по повод 1 ноември – Ден на народните будители, предаде репортер на "Фокус". Крайният срок е 20 септември.

Годишните награди "Добрич“ се връчват всяка година в Деня на народните будители. Те удостоят с публично признание творци, учени и дейци на изкуството и културата от добруджанския град за ярки постижения и принос в развитието на сценичните и визуални изкуства, културното наследство, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката. Правилникът за присъждане на Годишните награди "Добрич“ е приет с Решение от 2014 година на Общински съвет град Добрич. Правилникът е достъпен на сайта на Общината.

Наградите ще се присъждат за постижения през периода от 1 септември 2022 г. – 1 септември 2023 г. Гражданите могат да направят и предложение за член на комисията по оценяване и присъждане на наградите. Предложенията се подават в Община град Добрич – Център за услуги и информация, или на e-mail: dobrich@dobrich.bg. 

През миналата година наградата за млад творец получи Деан Дженков – за принос в развитието на акордеонната школа в Добрич и високи творчески постижения в работата с подрастващото поколение. Индивидуалната награда беше присъдена на Елвира Пастърмаджиева за приноса й за развитието на хоровото изкуство в Добрич и страната, за осъществените музикални проекти през годината и по повод нейната 60-годишнина. Носител на колективната награда стана Регионалната библиотека "Дора Габе“ за приноса ѝ за събиране, опазване и популяризиране на паметта на Добрич и Добруджа, също и за реализираните проекти през годината. 

Жулиета НИКОЛОВА