Причината за тежката катастрофа край Видин станала в събота вечерта, при която загинаха петима, е  движение с несъобразена скорост на микробуса.  Микробусът "Мерцедес Спринтер“, с благоевградска регистрация, се е движел с несъобразена  с пътните условия скорост в посока Дунав мост 2, съобщиха днес от Областната дирекция (ОД) на МВР-Видин. Той се ударил в спрял на светофара влекач с прикачено ремарке с хасковска регистрация. На място са починали четирима - водачът на микробуса - 41 годишен мъж, две жени и мъж. Другите трима пътници са били откарани в МБАЛ "Света Петка“ в град Видин. Единият-18-годишен младеж е починал на път за болницата.

Във видинската болница лекарите продължават да се борят за живота на 28 годишнен мъж и 54 годишна жена, които са настанени в интензивното отделение в тежко състояние.

На водача на товарния автомобил е оказана вечерта в събота медицинска помощ на място и е освободен. По случая в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

Според непотвърдена информация е, че шофьорът е заспал зад волана и се е стигнало до фаталния сблъсък. По неофициална информация от негови колеги, микробусът е превозвал нерегламентирано пътници към Западна Европа.

Говорителят на Окръжна прокуратура Видин -прокурор Владислав Влашев каза за Фокус, че е назначена  автотехническа експертиза, която трябва да изясни механизма на пътното произшествие.