КТ "Подкрепа" ще поиска спешно свикване на междуведомствения съвет, сформиран по споразумение между национално представените синдикати, КТ "Подкрепа“ и ГД Инспекция по труда. На заседанието трябва да се обсъдят проверките в производствените предприятия на територията на Пловдивска област във връзка с жълтите кодове и горещините и условията на работа. Това съобщи пред камерата на "Фокус" председателят на СРС "Подкрепа" Пловдив Атанас Кръстев.

"При високи температури се работи в специални условия, регламентирани в съответните наредби за здравословни и безопасни условия на труд. Те са задължителни за всички работодатели и трябва да се спазват" - подчерта Кръстев. 

На междуведомствените съвети се обсъждат предприемането на съответните спешни действия чрез ГИТ - извършване на проверки, издаване на препоръки, административни актове с цел опазване здравето на работниците и служителите. Важното е в жегите да не се стигне до фатален край. 

Синдикакът разполага с информация за условията на труд в предприятията, в които има структури. Работници и служители на фабрики, в които няма синдикални структури, могат да подават сигнали на телефон 032-63-18-20.