При огромен интерес от страни и на производители, и на потребители в Плевен днес бе поставено началото на фермерски пазар. Организатор е Община Плевен, съвместно с общинската фирма "Тибор“ ЕАД и съдействието на Фермерски пазар "ОТ БГ". Пазарът ще се провежда всеки трети петък от месеца от 10.00 до 18.00 часа, място - района на Кооперативния пазар. Ще се  представя най-добрата продукция на фермери, земеделски производители и занаятчии от региона и страната.

Още преди обявения начален час 10.00, потребители от Плевен и околните населени места очакваха с нетърпение отварянето на щандовете. На пазара, който ще работи до 18.00 часа днес, може да намерите различни видове сирена и кашкавали, жив ябълков оцет, напитка "Комбуча“ от чаена гъба, мед и пчелни продукти, сладка и нектари, колбаси и еленски бут, подправки,  пушена сол и др. Участници в пазара отговорят и на въпроси за качеството на предлаганите от тях храни и изделия. Ще има и изненада - томбола, в която един от посетителите, закупил нещо от щанд на пазара, ще може да получи като награда торба с продукти от всички изложители.

"Идеята реализирахме съвместно с общинска фирма "Тибор“, като целта ни е да поканим наши местни производители да представят своите продукти. Смятам, че хората ще бъдат доволни да си купуват истинска храна“, каза кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, който посети пазара още при неговото откриване. Той посочи, че при интерес, фермерски пазар ще се организира два пъти в месеца. "Истинската храна има огромно значение за човешкия организъм. Нашите деди са яли истинска, естествена храна без консерванти и са били дълголетници. Това е и нашата цел – да каним на нашия фермерски пазар производители, които разчитат на естествените съставки и не влагат консерванти в продукцията си“, коментира д-р Христов.

"Дълго чакахме да има фермерски пазар и в Плевен. Радваме се, че и тук още отрано сутринта има много хора, които с интерес пазаруват от нашите продукти. Тази среща между производител и краен клиент е една сбъдната мечта“, каза Татяна Цанова, производител на оцет от село Опанец.

Следващият фермерски пазар е на 18 октомври 2024 г.