При голям интерес и с много емоции започна тазгодишното издание на лятната школа "Ваканция в музея – научи българското“ в Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Пространстово през музея бе изпълнено с развълнувани деца, дошли да научат нови неща и заедно да се забавляват в продължение на седмица. В инициативата са се записали над 120 деца. През първата седмица ще се включат над 70, а през втората над 50 деца.

При откриването на "Ваканция в музея“, директорът на културната институция Валентина Василева заяви, че се радват да посрещнат участниците, тъй като чрез тях музеят ще оживее, ще стане по-красив, весел и много по-хубав отколкото е. По думите й, това е една от най-важните прояви на музея през годината. Тя обясни, че децата в продължение на пет дни ще имат по няколко занятия в музея, свързани с история, ценностите, които се пазят в музея, ще се изиграят много игри, от които ще научат интересни неща. "Радваме се за това, че ще имате много творчески моменти – сами ще си нарисувате торбички, фланелки, глинени чинийки, ще се направите родопски амулет и гривнички, ще се научите на декупаж и ще присъствате на още много интересни събития“, допълни Василева и откри "Ваканцията в музея“."

Инициативата се провежда в две седмици – първата е от 17 до 21 юли, а втората от 24 до 28 юли. Таксата за участие е 4 лв. на ден, като е увеличена спрямо миналата година заради по-скъпите материали, които ще се използват в различните дейности, поясни Василева.

"Във всеки ден от лятната школа ще има четири дейности за отделните групи – една ще се запознава с част от постоянната експозиция в музея, другата ще играе музейни игри на родолюбието, трета част ще приготвя родопско ястие. Тази година то ще бъде родопски бухти. След като в предишни години участниците се научиха как се подквасва мляко, избива масло, как се прави качамак, тази година те ще правят родопски бухти. По традиция в първия ден на школата, в понеделник ще работят с психолозите от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община Смолян, които учат детето попадайки в непозната група, каквато е тази в музея, как да се научат на общуване – да опознават и себе си и света по-свободно и лесно.

Във вторник тръгват две ателиета паралелно – в първото децата ще изработят родопски амулет с чан и вълна. Знае се, че звукът на чановете е лековит и амулетът, който ще създадат децата ще бъде за здраве на тях и цялото семейство. Децата ще рисуват собствени платнени торбички, с които ще бъдат по време на цялата школа и в тях ще прибират нещата, които са изработили със собствените си ръце, за да ги покажат в къщи. В този ден ще започне и един модул, който ще продължава през цялата седмица в програмата "Музеят – новото сценично пространство на Смолян“. Артистът Христо Колев ще представя музеен театър и приказки. Във вторник ще бъде "Храбрият шивач“, в сряда "Трите прасенца“, в четвъртък "Момче и вятър“, а в петък ще има специална забава за децата "Ваканция в музея“. За нас е много важно децата да имат досег с театралното изкуство, с което те трябва да свикнат от малки. Приказките са прекрасната връзка с фолклора с традициите и словесното богатство на България и света, посочи Василева.

В сряда децата в лятната школа на музея в Смолян ще правят нещо, което много обичат – рисуване върху керамични чинийки. Ще научат повече за традиционната българска керамика и затова как изглежда тя и ще се постараят творчески да я пресъздават върху свой продукт. Ще се научат и как да си изработят мънистена гривничка.

"В четвъртък ще се съсредоточим върху един специален пояс от музейната експозиция, озаглавен "Горски приказки разказват Родопите“. Там децата ще видят любимите на всички препарирани горски животни, ще могат да изиграят още няколко музейни игри "Шишарката“ – забавна игра, свързана със знание за природата. Децата ще могат да търсят и предмети в музейната среда в играта "Древен съм, интересен съм, намери ме!“. В нея те трябва да намерят определен експонат по неговото описание. Ателиетата също ще са свързани с природата. Децата ще могат да се направят 3D макети на котки, ще се научат и да правят декупаж и с тази техника ще изработят собствени чаши“, отбеляза Василева. 

Тя допълни, че в петък е заключителния ден от музейната ваканция за всяка от седмиците и акцента в този ден  ще бъде българската шевица. "Не само ще ги покажем на децата, за да разпознават българските шевици, но и ще им разкажем за символиката. Така те ще узнаят какво представлява всеки един от символите в шевицата. Те ще нарисуват фланелки с българска шевици и ще направим фотосесия с нарисуваните фланелки от всяко дете, като те сами ще бъдат манекени на своите произведения“, каза още директорът на Смолянския исторически музей.

Нели ГЕРГЬОВСКА