Известният на българската аудитория журналист Георги Милков представи в Регионална библиотека "Николай Вранчев" първата си книга "Истории от ръчния багаж“. Директорът на библиотеката Милка Матева откри срещата с думи на благодарност към госта за приетата покана и запозна публиката с биографията му.

Модератор на събитието бе председателят на читателски  клуб "Небосклон" Кирил Асенов, по чиято идея е гостуването на журналиста. Наред с възхищението си от чудесно написаната книга, Асенов сподели амбицията на библиотечен клуб "Небосклон" да кани в Смолян най-четените български автори и опосредства запознаването на родопчани с творбите им, съобщиха от библиотеката. 

В препълнената с гости и почитатели зала усърдният разказвач на истории, колекционерът на пътувания и преживявания Георги Милков, поведе публиката на пътуване из интригуващи места. Журналистът срещна смолянчани с епохални персонажи и сподели размисли за значими събития намерили място в първата му книга.

Сериозни теми като военни конфликти, човешки съдби, любов, страх бяха поднесени с фино чувство за  хумор без да губят от обективността на разказа на търсача на истории.

Георги Милков сподели причините за написването на книгата "Истории от ръчния багаж", която е далеч от желанието за мемоарен труд. По неговите думи в основата са писаните в продължение на 30 години журналистически материали, събирани спомени като турист и половин вековния му юбилей. Журналистът смята да подбере и други свои истории от пътешествията си до екзотични места в Европа, Азия, Африка, Латинска Америка, Близкия изток, Корейския полуостров и да ги включи в следваща книга. На въпрос от публиката дали смята да  издаде книга за делото на медицинските сестри в Либия журналистът сподели, че все още се колебае, защото темата, която осем години е отразявал и съпреживявал е многопластова и много обширна.

Публиката показа изключителен интерес към разказаното от госта и зададе множество въпроси. Поздравления към журналиста поднесе председателят на Общински съвет – Смолян, Димитър Кацаров, които не скри задоволството си като читател от майсторски написаните истории на Георги Милков.

Двучасовата среща – разговор с известния журналист завърши с обща снимка и опашка за автографи.