При 18,07 % избирателна активност приключи гласуването на референдума в община Златоград. Това съобщи за "Фокус“ Ирина Иванова – председател на Общинската избирателна комисия – Златоград. Гласувалите на местното допитване в родопската община са 1839 души от имащите право на глас 10 178 избиратели, поясни тя.

Изборният ден приключи без подадени жалби и сигнали за нередности. Очаква се да започнат да се носят протоколите от секционните избирателни комисии, уточни Иванова.

"За да бъде легитимен местният референдум, избирателната активност трябва да бъде поне 40 % и с "да“ да са отговорили поне половината от гласувалите. Първата хипотеза не е налице – за не по-малко от 40 % избиратели, но Общинската избирателна комисия очаква секционните избирателни комисии, за да може да излезем с решение за обявяване на резултати“, коментира председателят на ОИК – Златоград.

Жителите на община Златоград решаваха дали на се изгради кооперативен пазар и дали трябва за тази цел да бъде изтеглен кредит в размер на 1 700 120 лв.

Нели ГЕРГЬОВСКА