Превантивни мерки за ограничаване разпространението на пожари във Великотърновска област разпореди със своя заповед областният управител Ивайло Здравков, предаде кореспондент на "Фокус"

В документа е посочено, че изрично се забранява паленето на огън на открито навсякъде в населените места, горските и полски територии. Забранява се и обработването на пасища със селскостопанска техника за един месец - от днес  до 18 август. За същия период трябва да бъде ограничено и почистването на сухи треви и храсти покрай жп линии, пътища и линейни съоръжения. В същото време отговорните институции трябва активно да почистват лесно запалими битови отпадъци /стъклени и пластмасови бутилки и опаковки/ по жп линиите и край пътищата в областта.

Собствениците на горски територии и лицата, на които са предоставени за управление такива, трябва да са в постоянна готовност за недопускането на подобни инциденти. Строг контрол трябва да извършват органите по пожарна безопасност и защита на населението, както и Регионалната дирекция по горите. Кметовете на населените места трябва да организират извършването на изораване или осигуряване на прегради с широчина 6 метра около населените места и гробищни паркове  в частта им граничеща с горски и полски територии. Горските стопанства трябва да изготвят графици за дежурства на техни служители, за да предотвратят инциденти в масивите.