Прерязаха лентата на екологична инфраструктура в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Събитието се състоя на претоварната станция на РУСО "Рила еко“. Присъстваха областният управител Александър Пандурски, Светослав Василев изпълняващ длъжността кмет на община Кюстендил, Олга Китанова изпълняваща длъжността кмет на община Дупница, Йордан Глогов изпълняващ длъжността кмет на община Невестино, Ирена Петкова директор на РИОСВ – София. Лентата бе прерязана от областния управител на Кюстендил.

Новата инфраструктура включва инсталация за предварително третиране на битови отпадъци с капацитет 15 500 тона годишно и компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци с капацитет 3000 тона годишно.

Росица Плачкова зам. -кмет на община Кюстендил сподели, че основната цел на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, генерирани в общините Кюстендил, Невестино и Трекляно, а сред специфичните цели са осигуряване на предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци, както и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, събрани разделно

Бенефициент по проекта е Община Кюстендил. Проектът е с общата стойност 11 526 214 лева. 6 584 385 лева са от Европейския фонд за регионално развитие; 1 161 950 лева е националното съфинансиране от държавния бюджет на Република България; 3 779 878 лева са собствен принос на бенефициента, в това число 2 866 252 лева недопустими разходи.