Звезден постановъчен екип, носител на наградата "Икар“ 2020 за куклен спектакъл, работи по най-новото заглавие на търновския театър "Весел“ – "Русалка“. Това съобщиха от пресцентъра на културната институция. драматургичният материал е вдъхновен от стара немска легенда – "Легенда за Лорелай“. Драматизацията и постановката са осъществени от режисьора Тодор Вълов. "Русалка“ е третата му постановка на сцената на театър "Весел“. Сценографията и куклите са сътворени от Наталия Гочева. Оригиналната музика и аранжиментите са дело на носителя на театрална награда "Аскеер“ за 1996, композитора Пламен Мирчев-Мирона. Студийният звукозапис е реализиран от Петър Атанасчев. Ролите в спектакъла се изпълняват от Елка Баланова и Веселин Василев.

Легендата за Лорелай е вдъхновявала творци от различни епохи. Тя разказва за красивата дъщеря на беден рибар, която пленявала стари и млади със своите омайващи песни. Това е старата и вечна история за неистовия стремеж към власт и за драматичния сблъсък между индивида и обществото. История за разочарованието, за болката и за отмъщението. История за свободния дух и за погубената любов … И за неумиращата любов.

Спектакълът носи атмосферата на суровия северен пейзаж и въздейства с вълшебството на приказка и с драматизма на антична трагедия. В него откриваме истини, които са неподвластни на времето и пространството.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Велико Търново и с любезното съдействие на Художествена галерия "Борис Денев“ в старата столица.