Общинската избирателна комисия (ОИК) Видин прекрати пълномощията на избрания кмет на видинското село Слана бара, предаде репортер на "Фокус“. Пълномощията на кмета на село Слана бара Толя Иванова са прекратени с решение на комисията от 30 януари т.г., е обявено на официалния сайт на ОИК. Пълномощията са прекратени на база решението на Административен съд-Видин от 16 януари, с което изборът за кмет на кметство Слана бара е обявен за недействителен. При повторното преброяване на всички бюлетини в съдебната зала се установява, че действителните и недействителните бюлетини за двамата кандидати не отговарят на посоченото в протокола на Секционната избирателна комисия, а различията, макар и минимални, оказват влияние на крайния резултат, въз основа на който Толя Иванова е обявена за избрана за кмет на първи тур на проведените местни избори през 2023 г. 

Въз основа влязлото в сила на 29 януари съдебно решение, Общинската избирателна комисия прекратява пълномощията на кмета на село Слана бара.

До това решение се стигна след подадена жалба до съда от другият кандидат за кмет на село Слана бара Георги Миладинов.

За решението на ОИК-Видин е  уведомена и Централната избирателна комисия, която трябва да направи предложение до президента на Република България за насрочаване на нови частични избори за кмет на населеното място. 

Ирена Данаилова