Новосъздаденото читалище е едно от малкото в страната, които ще функционират на толкова голяма надморска височина /1435м./ в сърцето на красивата Родопа планина. Народно читалище "Родопски пламък – 2023г.“ е първата и единствена културно – просветна институция в почти хиляда годишната история на с. Чурен, споменато за първи път в устава на Бачковския манастир от 1078 г.

Към момента, след закриването на началното училище; на културния дом и на кметството в селото - остават да функционират единствено Православният храм "Св. Пророк Илия“ и създаденото Народно читалище.

Адресно жителите са под 10 души, но реално в летните месеци селото се населява от приблизително 100 наследници и потомци на "старите чуренци“.

През последните години са създадени брошури с посветени стихове вдъхновени от селото, филм и книги за селото, а най – забележителното е възстановяването на православния храм "Св. Пророк Илия“

Създаденото читалище ще подкрепи опитите на чуренските потомци да организират събития и да представят по интересен начин историята на селото. Ще се провеждат родови срещи, излети, кръжоци на открито и др. За първи председател на читалищното настоятелство е избран Любен Иванов, а за секретар Владимир Ангелов – и двамата са наследници и потомци на чуренци.

По предложение на Председателя на читалищното настоятелство, ръководството на община "Родопи“ и Общински съвет – Родопи предоставиха терен публична общинска собственост и осигуриха важна част от средствата за закупуване на основния читалищен офис, както и пейки.

Основен спомоществовател и двигател по реализиране на идеята е Любен Иванов - син на Елена Кипрева – Иванова и внук на Димитър Кипрев и Райна Гагова /Чуренци, Родопчани, Българи/. Той е и в основата на изграждане и оборудване на читалището, включително предоставяне на личната семейна колекция от експонати.

Основният читалищен офис ще бъде открит в присъствието на зам.-кмета на община "Родопи“ г-жа Емилия Иванова; официални длъжностни лица от общината, чуренци, гости и съмишленици.

За една година повече от 50 съмишленици и потомци на чуренските родове създадоха Читалище "Родопски пламък 2023г.“ На 24.08.2024г. от 17.30 часа официално ще се пререже лентата. В същия ден, но час по късно ще започне и Втората родова среща на поколенията в с. Чурен с фолклорна програма, песни танци и със специалното гостуване на народната певица на Жената глас - Нелина.