"Ученик спаси кръста на Йордановден в Стара Загора", е водещо заглавие във вестник "Старозагорски новини". Подзаглавието на статията гласи: "Най-много бяха участниците в богоявленския ритуал в Казанлък - 35 смелчаци. В Гълъбово само 4-ма скочиха във водата". 28 младежи скочиха във водите на езерото в старозагорския парк "Йордан Капсамунов", за да спасят кръста, хвърлен на Йордановден от митрополит Киприан. Пръв до него стигна 18-годишният Дилян Запрянов, ученик от ПГСАГ "Лубор Байер". Занимаващият се от няколко месеца с бокс, а преди това и с фитнес възпитаник на паралелка по архитектура с интензивно изучаване на английски език сподели, че за втори път пробва уменията си в ледените води и пожела на всички българи здраве и щастие в тези тежки времена. Младежът получи икона и паричен дар от владиката, който преди това освети бойните знамена на Втора Тунджанска механизирана бригада. В края на ритуала всички изпяха българския химн.

35 бяха смелчаците от Казанлък, които навлязоха в ледените води на Старата река. Кръстът беше спасен от 20-годишния Борислав Петров. Той сподели, че скача за първи път, но няма да е за последно и пожела на всички българи: "Да сме здрави, да пазим традициите си и най-вече - да бъдем горди българи!". Най-малкият участник в богоявленския ритуал беше именникът Йордан Калайджиев - на годинка и половина. Два пъти присъстващите почетоха паметта на пилота Йордан Йорданов, рекордьор по участие в ритуала на Йордановден. Преди хвърлянето на кръста в реката от отец Николай всички сведоха глава в едноминутно мълчание, а след спасяването на кръста всички мъже във водите на Стара река дружно се поклониха в памет на Данчо и после заиграха ледено хоро. Сред гостите на ритуала бе сестрата на покойния Йордан - Бояна, която навръх именния си ден поздрави Борислав за уловения кръст. Едва четирима бяха смелчаците от Гълъбово, които извадиха кръста от водите на язовир "Розов кладенец", пръв до него стигна завърналият се след 4-годишен гурбет в Англия Костадин Янев. Той го връчи на детенцето на приятеля си Станимир Митев, който е сред рекордьорите с 8-те си вече поредни участия в ритуала.

"Комплекс "Марица изток" се прощава с един от най-знаковите си кадри", е друг акцент в изданието. Стотици миньори и енергетици ще си вземат последно сбогом с един от доайените на комплекс "Марица изток" - инж. Георги Георгиев - бивш зам.-директор на "Мини Марица-изток" ЕАД, последно - зам.-директор на дирекция "Експлоатация" в ТЕЦ "Марица изток 2". Инж. Георгиев издъхна внезапно след изкарана тежка ковид инфекция и последваща успешна операция във Военномедицинска академия за отстраняване на мозъчен аневризъм. Поклонението ще се състои от 10.00 до 12.00 часа в Дома на миньора в Стара Загора. Минният инженер Георги Георгиев е роден на 13.04.1962 г. в с. Овчи кладенец, област Ямбол. Завършва Техникум по електротехника "Г. С. Раковски", гр. Cтара Загора през 1981 г., специалност "Ел. централи, мрежи и подстанции", а след това Минногеоложкия университет в София през 1988 г. Впоследствие придобива допълнителни квалификации в МГУ - Факултет Обществени професии - Организатор на трудов колектив; Австрийска стопанска камара и Институт по маркетинг и мениджмънт, Виена, Австрия, 2002 г. - Мениджмънт и управление на човешките ресурси; TUF AKADEMIE RHEINLAND, KOLN, Германия, 2006 г - Упълномощен представител на ръководството по качество ISO 9001; Университет в Джаксънвил, Флорида, САЩ - Мениджъри и контролни институции. Трудовата си дейност в комплекс "Марица изток" инж. Георгиев започва веднага след дипломирането си в МГУ - в далечната 1989 г., заедно съпругата си Нели Георгиева. Първата му месторабота е в рудник "Трояново-север", което превръща "Марица изток" в негова съдба. Инж. Георгиев работи в "Мини Марица-изток" 21 години, от които 11 г. в рудник "Трояново-север" и 10 г. в Управлението на "Мини Марица-изток" ЕАД, заемайки последователно длъжностите зам. началник-участък РТНК 3 - 1989-1990 г.; началник-участък РТНК 3 - 1990-1993 г.; началник-отдел "ПТО" - 1993-1998 г.; зам. изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на "Мини Марица-изток" ЕАД - 1998-2005 г.; директор на дирекция "Минно планиране и контрол" - 2005-2008 г.; управител на рудник "Трояново-север" - 2008-2010 г. От 2010 г. работи в ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, а последната му длъжност бе зам.-директор на дирекция "Експлоатация". За участие в разработката и изпълнението на реконструкцията на минните съоръжения в района на целика между рудниците "Трояново 1" и "Трояново-север" е отличен за инженер на годината в област Минно дело и геология през 2002 г. Всички, които го познават, го определят като изключителен професионалист, отговорен, прям и откровен човек, на когото колегите му неизменно разчитаха в екстремни ситуации. Или с една дума "мъжкар"! Хиляди го уважаваха и заради струящия от него оптимизъм и ведрата усмивка. Поклон пред паметта му! Редколегията на "Старозагорски новини" изказва искрени съболезнования за непрежалимата загуба пред семейството на инж. Георгиев

"Лебеди избраха рудниците на "Мини Марица-изток" за свой дом", четем още в броя. Двойка лебеди избра да се засели в едно от изкуствените езера, образували се от дейността на багерите във въгледобивното дружество "Мини Марица-изток" ЕАД. Величествените птици се появили във водоема в късната есен, близо до технологичната площадка, изградена за сглобяването на багер RS 4000, близо до територията на рудник "Трояново-север". Миньорите наблюдават с любопитство и отдалеч двойката, за да не смущават естествения ритъм на живота им. По думите им красивите птици вероятно са родители, защото при появата на човек, издават предупредителни звуци. Те смятат, че гъстата растителност наоколо създава добра защита за малките. Заселването на двойката лебеди е атестат за добрите качества на терена, бивша територия на изкопни дейности по добива на лигнитни въглища.

Лебедите олицетворяват красотата, благодатта и изяществото и почти всички видове са изброени в Червен списък на Международния съюз за опазване на природата. Веднъж избрали своята територия, те се привързват към нея и години наред могат да използват едно и също място за гнездене. За тях е известно още, че създават неразделни двойки за цял живот, затова са се превърнали и в символ на вярност и романтика. Случаят с двойката лебеди обаче не е прецедент в минното дружество. Завръщането на естествените обитатели на рекултивираните терени, доскоро обект на минните дейности, е постоянен процес, който се наблюдава от години, припомниха от пресцентъра на "Мини Марица-изток" ЕАД. Наред с възстановяването на естествената флора на бившите терени на минните дейности се възражда и животинският свят, който ги населява. Завръщат се фазани, яребици, зайци и други дребни обитатели. Ограниченият достъп на външни хора способства за осигуряване на спокойна и сигурна среда на птиците и животните, които се чувстват в безопасност. Всичко това е резултат от отговорната политика на дружеството за възстановяването на екологичното равновесие, плодородието и ландшафта на бившите минни терени