Не тръгвайте без бутилка вода към Караач теке. Водата от близката до историческото място чешма е негодна за пиене.

Манастирът в местността Сълзица във Варна е един от най-големите на Балканите. Открит е в началото на XX в. от основоположника на българската археология Карел Шкорпил. Обхватни разкопки и проучвания започват едва през 1995 г. и с известни прекъсвания, продължават до 2007 г. Предполага се, че е изграден в края на ІХ и началото на Х век от св. цар Борис Покръстител. Посветен е бил на Пресвета Богородица. За първи път Шкорпил обявява предположението, че ктитор на светата обител е свети княз Борис Покръстител на българите. Повод за това му дава откритият оловен печат, на който археологът разпознал лика на Михаил-Борис, както и старобългарски надписи. В манастирския комплекс е имало следи от живот до ХVIII век.

В местностите във и край Варна има множество чешми. Регионалната здравна инспекция осъществява мониторинг на петте обществени минерални чешми, като издава и балнеологична оценка, която показва и върху кои заболявания минералната вода има благоприятното въздействие.

Според данните на РЗИ за периода 16.08.2024 г. – 22.08.2024 г., служители на отдел ДЗК са извършили проверки в 149 обекта, включващи: детски градини и детски ясли, детски центрове и школи, центрове за работа с деца, кухненски блокове и здравни кабинети в детски градини, водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване, обекти за съхранение и търговия с козметични продукти, обществени перални, уелнес центрове, общежития, читалища, хотели, солариуми, закрити и открити плувни басейни, спортни обекти, фитнес зали, игрални зали, салони за красота, специализирани превозни средства.

Издадени и връчени са 11 предписания за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

Съставени са 2 акта за установяване на административно нарушение на физически лица.

Обработени са и са изготвени отговори на множество жалби, сигнали и запитвания, постъпили в инспекцията.

От служители на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности" са осъществени 39 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), аптеки и в хотели по чл. 3а от Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Не са констатирани нарушения.

Издадено е едно удостоверение за недостатъчност за лекари специалисти и са получени 3 и връчени 3 удостоверения, с които се удостоверява, че лечебното заведение отговаря на здравните изисквания и на съответния медицински стандарт. Всички документи по постъпилите преписки за регистрация и пререгистрация на ЛЗИБП са окомплектовани.