На 21 април, читател на "Dunavmost" сигнализира за опит за измама на пътя Русе – Бяла. Докато пътувал, той забелязал два автомобила с румънски регистрационни номера, спрели на отбивка. Трима мъже се суетели около единия автомобил, чийто капак бил вдигнат.

"Изглеждаше като да са аварирали и им е нужна помощ", разказва читателят. "Спряхме, за да им предложим съдействие."

До него се приближили двама от мъжете. Единият, на около 40 години, започнал да обяснява на развален английски, че им е свършило горивото и им е нужна помощ. Предложил им да им продаде "златен пръстен 18 карата" за 200 евро, твърдейки, че е дал 200 паунда за него.

"Пръстенът изглеждаше истински", споделя читателят. "Имаше печат за чистотата на пробата и дори го тествахме с киселина."

В този момент другият мъж, представящ се за беларусин, се включил в разговора. На руски език той заявил, че е блокирал банковата си карта и спешно се нуждае от пари за гориво, за да стигне до Шумен, където майка му е в болница.

"Историята им ни трогна", признава читателят. "Решихме да им помогнем и им купихме пръстена за 200 лева."

След като се върнали в Пловдив, читателят занесъл пръстена в заложна къща. Там се оказало, че е фалшив.

"Искам да предупредя всички шофьори да бъдат бдителни", казва читателят. "Тези измамници са много убедителни и е лесно да им се хванете на въдицата."

Как да се предпазите от измамници:

Не купувайте бижута от хора, които не познавате.

Винаги проверявайте пръстените за автентичност при бижутер.

Не давайте пари на хора, които ви молят за помощ, без да сте сигурни, че наистина им е нужна.

Ако станете жертва на измама, незабавно съобщете за случая в полицията.