Принудителна административна мярка наложи на Община Свищов Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Санкцията е за нарушения на забраната за "движение на мотоциклети, ATV, UTV и бъгита извън съществуващите пътища в неурбанизирани територии в границите на защитена зона "Студена река“, предаде кореспондент на "Фокус“. Освен незаконни трасета, екоинспекторите са установили и унищожени растителни видове.

"В следствие на това е дадено предписание да се постави постоянна информационна/обозначителна табела, съдържаща забранителен текст за навлизане и движение на всякакъв вид МПС, велосипеди, селскостопанска и строителна подвижна техника в поземлен имот с идентификатор 77013.43.7 в землището на село Хаджидимитрово, със срок до 1 април 2024 година“, обяснява Милка Асенова, експерт "Връзки с обществеността“ в РИОСВ.

През ноември специалистите са съставили три акта за неизпълнение на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Глобени са две дружества за това, че не поддържат досиета за стационарното хладилно оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, и на едно дружество, че не е изпълнило задължението си за извършване на собствени периодични измервания на концентрациите на вредни вещества в отпадъчни газове, изпускани в атмосферния въздух от неподвижен източник (котел), не по-малко от един път в рамките на две последователни календарни години. Издадено е едно наказателно постановление на стойност 5000 лв.

"Сключени са четири споразумения по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), между наказващия орган и нарушителя, на обща стойност 4200 лв.

Наложени са две текущи месечни санкции на предприятие в Полски Тръмбеш на обща стойност 1396,75 лв. за това, че резултатите от проведени контролни измервания на парните котли показват превишения на измерената концентрация на прах и въглеродн оксид, регламентирани в Комплексното разрешително“, допълва Асенова.

Издадени са и предписания на две кравеферми – в село Къпиново и село Горна Росица за изтичане на отпадъчни води и торова маса в прилежащи земи и водни обекти.