Общински съвет за намаляване на риска от бедствия проведе заседание, в дневния ред, на което беше включено разглеждане и приемане на проектите на "План за защита при бедствия в община Габрово" и "Правила за организацията и дейността на Общински съвет за намаляване на риска от бедствия – гр. Габрово".

Общинският план за защита при бедствия е насочен към осигуряването на защитата на живота и здравето на населението, опазването на околната среда и имуществото при бедствия, проявяващи се на територията на община Габрово.

Планът има за цел да осигури ефективно и ефикасно управление на риска от бедствия чрез координация на всички участници в процесите по превенция, реакция, възстановяване и подпомагане; ограничаване на рисковете от природни и причинени от човека опасности по разходо-ефективен начин; максимално намаление на неблагоприятното въздействие на опасностите върху човешкия живот, социалната и икономическа обществена структура, техническата инфраструктура, собствеността и околната среда; възможност за реагиране и възстановяване последствията от настъпили природни и технологични бедствия.

Проектът беше приет в представения му вид след проведено гласуване. Предстои съгласуването му с Областния съвет за намаляване на риска от бедствия и приемането му от Общински съвет – Габрово.

С цел подобряване работата на Съвета и създаване на възможност да заседава в онлайн среда бяха приети нови правила за неговата организация и дейност.