***

Брюксел.

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 30 и 31 май в Брюксел. Европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

***

София.

От 11.00 часа в пространството пред Националния дворец на културата ще бъде открит Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи е инициатива на Асоциация "Българска книга“, стартирала през 2018 г.

***

София.

От 13.00 часа в зала Сердика на София Хотел Балкан ще се проведе дискусия Energy Managers' Forum на тема: Борсова и извънборсова търговия с електрическа енергия

***

София.

От 14.00 часа ще се проведе Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание. за обсъждане на пакет от антикризисни мерки, предложен от Министерския съвет.

***

София.

От 19.30 часа Президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще посрещнат близо 100 зрелостници от випуск 2022 в Дом 2 на резиденция "Бояна“, където ще започне балната вечер. На събитието ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

***

Благоевград.

От 10.00 до 16.00 часа във венно формирование 26 400 – Благоевград ще се проведе "Ден на отворените врати с показ на въоръжение, бойна техника и демонстриране на способности“.

***

Благоевград.

От 11:00 часа в зала "22 септември" в Благоевград ще се състои церемонията по награждаване на спечелилите ученици в конкурса по превенция на наркоманиите в двете теми: “Моят любим национален герой" – за ученици от I до IV клас и “Човекът – свободен и независим" – за ученици от V до XII клас, за 2021 ¬- 2022 учебна година, организиран от Община Благоевград и Общински съвет по наркотични вещества Благоевград.

***

Благоевград.

От 18.00 часа в зала "22-ри септември“ на пл. "Георги Измирлиев“ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деляна Иванова ще представи пред местните власти, неправителствения сектор и обществеността новия подход в регионалното развитие за периода 2021-2027 г. и инструментите за подкрепа, които регионът може да ползва при изпълнение на европроекти.

***

Варна.

От 13.00 часа на пл. "Съединение“ ще бъде открит паметник на Шарл Азнавур.

***

Варна.

От 19.00 часа в ГХГ-Варна на ул. “Л. Каравелов" 1 ще се състои “Танго завинаги" / “Tango Forever" музикална вечер, представяща някои от най-известните танга и неаполитански песни, с богат и забавен изпълнителски разказ.

***

Кюстендил.

От 11.00 часа в град Кюстендил - градинката "Под чинарите“, ще се организират творчески работилници и детски спортни игри. Ще се включат около 200 деца от началните училища и детски градини в Кюстендил.

В 12.00ч. на площад "Велбъжд“ ще бъде изнесено българското знаме под звуците химна на Република България. Децата ще направят около него кръг с балони, които ще пуснат в небето.

В 12.30ч. празнична лития ще бъде оглавена от духовенството на Софийска света митрополия - Кюстендилска духовна околия с мощехранителницата на Св. Харалампий и Св. Мина, и с участието на професионалния духов оркестър на Кюстендил.

***

Кюстендил.

От 10.30 часа Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова ще посети, язовир Големо село, за дапровери на място как работят закупените наскоро дистанционно управляеми роботиза почистване на язовири и речни корита от растителност, както и за борба с горски пожари.

***

Шумен.

От 11.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на ДКТ "Васил Друмев“.

***

Якимово.

В 11:45 часа министърът на земеделието д-р Иван Иванов ще посети земеделското стопанство на ЗП Стефан Герасимов в с. Расово, общ. Медковец, а в 12:30 часа Стопанска кооперация “Единство" - с. Комощица, общ. Якимово.

От 14:00 часа министър Иванов ще се срещне със земеделски производители в залата на Общината в гр. Вълчедръм.

От 13:45 часа брифинг на министър Иванов пред сградата на общината.